Heb jij soms ook dat je rond het middaguur ontzettend kunt in kakken na het eten van je lunch? Of snel last van een after dinner dip na je avondeten en val je in slaap op de bank? Waar komt dit eigenlijk door? En kun je ook iets doen tegen die after lunch of after dinner dip?
Inhoudsopgave
Veel verklaringen voor de after lunch/after dinner dip zijn een broodje-aap-verhaal
Er zijn veel theorieën over de oorzaak van de after lunch of after dinner dip. Zo zou het komen door een snelle stijging en daling van de bloedsuikerspiegel. Een andere theorie stelt dat er meer bloed naar je maag gaat en daardoor je hersenen minder bloedtoevoer krijgen. Met als gevolg dat inkakgevoel. Maar wat is hiervan waar?
Hoogleraar Sander Kersten legt in het volgende artikel op nu.nl uit dat bovenstaande theorieën onjuist zijn. Het brein heeft namelijk geen last van een tekort aan bloed en voordat je bloedsuiker daalt gaat er wel een paar uur overheen.
Hoe zit de vork dan wel in de steel?
Een verklaring die veel meer hout snijdt, ligt in lijn met onze biologische klok. Net zoals onze lichaamstemperatuur en bloeddruk niet constant zijn gedurende de dag geldt dit ook voor onze alertheid.
Rond het middaguur hebben de meeste mensen last van een dip(je). Ongeacht of ze wel of niet eten [1][2]. Dit komt doordat je lichaam switcht van zenuwstand. Er zijn er namelijk twee van zulke zenuwstanden, legt Kersten uit. De ene zorgt dat je actief bent en de ander dat je meer ontspant en slaperig wordt.
Nu heeft niet iedereen hier evenveel last van. Dit blijkt ook uit de literatuur. Zo zijn er aanwijzingen voor dat ochtendmensen vaker last hebben van een post lunch-dip dan avondmensen. Wat hier precies de reden voor is moet nog verder onderzocht worden [2].
Hoe zit het dan met het eten van een stevige maaltijd?
Zo’n dip na het eten wordt dus niet primair veroorzaakt door het verwerken van voeding, maar kan wel versterkt worden door het eten van bijvoorbeeld een stevige koolhydraatrijke lunch. Het eten van zo’n maaltijd activeert namelijk het parasympathisch zenuwstelsel, wat je lichaam tot rust brengt [1][2]. Er treedt als het ware een soort wisselwerking op tussen je biologische klok en andere processen in het lichaam.
Verder speelt slaap ook een rol. Heb je een nacht slecht geslapen, dan vergroot dat de kans op dat je overdag inkakt [1]. Dit merk ik bij mezelf ook. Wanneer ik slecht slaap heb ik vaker last van een after lunch of dinner dip.
Kan die dip bij jou aan je slaapkwaliteit liggen? Lees hier alles over (beter) slapen.
Wat kun je doen tegen zo’n after lunch of dinner dip?
Helaas valt zo’n dip na je lunch of diner niet altijd te voorkomen. Wat je wel kunt proberen is om een minder grote maaltijd te eten rond het middaguur en geen passieve of saaie taken in te plannen. Ga bijvoorbeeld rond het middaguur naar buiten een rondje lopen in de buitenlucht.
Ten slotte kan blootstelling aan blauw licht rond het middaguur ook bijdragen aan meer focus overdag en betere prestaties. Dit laat een studie onder werknemers althans zien [3]. Dit geeft wellicht aanknopingspunten voor in de toekomst om mee te nemen op de werkvloer. Werkgevers kunnen personeel bijvoorbeeld stimuleren om in de middag een rondje te gaan wandelen, de gelegenheid geven voor een andere activiteit en/of ze een langere middagpauze geven.
Referenties
Romdhani, M., Hammouda, O., Chaabouni, Y., Mahdouani, K., Driss, T., Chamari, K., & Souissi, N. (2019). Sleep deprivation affects post-lunch dip performances, biomarkers of muscle damage and antioxidant status. Biology of sport, 36(1), 55.
Monk, T. H. (2005). The post-lunch dip in performance. Clinics in sports medicine, 24(2), e15-e23.
Baek, H., & Min, B. K. (2015). Blue light aids in coping with the post-lunch dip: an EEG study. Ergonomics, 58(5), 803-810.
Geef een reactie