Ingrediënten
- 2 aubergines
- 1 kilo Aardappelen
- 2 blikken Tomatenblokjes
- 2 middelgrote Rode uien
- 3 tenen Knoflook
- 1 blik Linzen
- 4 eetlepels volkoren bloem
- 550 ml Ongezoete amandelmelk
- 6 eetlepels Olijfolie
- 2 theelepels Kaneel
- 2 theelepels Oregano
- 3 eetlepels paneermeel
- 3 eetlepels edelgistvlokken
- naar smaak Peper en Zout
Benodigdheden
- Oven
- Ovenschaal
- Grillpan
Bereidingswijze
Dit is een recept voor de durfal, de lefhebber en genieter. Deze moussaka is volledig vegan en bomvol texturen, smaak en liefde. Dit is het ultieme Griekse comfortfood, maar dan met veel minder calorieën! Dus pak een rustige zondag om je eens even lekker uit te sloven in de keuken (trust me it’s worth it), en dan mag je van dit gezonde hapje zelfs een tweede keer opscheppen.
P.S. Ook perfect om mee te nemen naar werk of om de dagen daarna op te warmen als snelle maaltijd!
Stap 1. Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardappelen en snijd deze in dunne plakjes van 1/2 cm. Breng een grote pan met water aan de kook met een snuf zout. Kook de aardappelen in 12 minuten gaar en giet af.
Stap 2. Pureer de helft van de aardappelen met een stamper. Voeg 50 ml ongezoete amandelmelk toe voor een romige aardappelpuree en breng op smaak met peper en zout.
Stap 2. Snijd de aubergines in plakken van 1/2 cm. Doe 2 eetlepels olie in een kommetje en besmeer alle plakken van de boven en onderkant met olie (doe dit met een keukenkwastje of met je vingers). Leg de plakken op een hete grill en zorg dat iedere plak mooie goudbruine grillstrepen heeft aan beide kanten. Herhaal dit met alle plakken aubergine.
Stap 3. Verhit 2 eetlepels olie in een wokpan. Snipper de rode ui en knoflook. Fruit de ui eerst 2 minuten totdat deze glazig is. Bak daarna de knoflook nog een minuut mee. Doe hier vervolgens de blikken tomatenblokjes bij en het uitgelekte blik linzen. Verwarm volledig door en breng op smaak met peper, zout, de theelepels kaneel en oregano.
Stap 4. Verwarm voor de vegan bechamelsaus 2 eetlepels olie in een steelpannetje. Voeg hier vervolgens de eetlepels volkoren bloem aan toe en blijf dit 1 minuut flink doorroeren (hierdoor gaart de bloem). Er moet een korrelige structuur vormen (als het te droog is voeg je iets meer olie toe en als het te vochtig is een extra eetlepel bloem). Schenk hier langzaam de 500ml amandelmelk aan toe, terwijl je dit flink blijft kloppen met een garde. Let op! Het is heel belangrijk dat je niet bij deze saus wegloopt, anders brandt hij aan of gaat hij schiften. Na 5 minuten flink kloppen met de garde dikt de saus in tot een mooie dikke bechamel saus. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Stap 5. Meng de eetlepels paneermeel en edelgistvlokken (of eventueel een vegan parmazaan). Breng op smaak met peper, zout en wat extra oregano.
Stap 6. Bouw de moussaka op in de volgende volgorde: Laag aardappelplakjes, laag aubergine, laag tomatenmengsel, laag aardappelpuree, laag aubergine, laag tomatenmengsel, laag bechamel en afmaken met het paneermeel mengsel.
Stap 7. Zet de moussaka in het midden van een voorverwarmde oven en bak deze in 40 minuten goudbruin en goudbruin. Serveer eventueel met een lekkere frisse Griekse salade!