Ingrediënten
- 200 gram Suiker
- 100 ml sojaroom
- 220 ongezouten boter (plantaardige)
- 1 tl. Zeezout
- 400 gram Bloem
- 75 gram Lichte bastaardsuiker
- 1 tl. Bakpoeder
- snuf Zout
- snuf Kaneel
- 750 gram appels (goudreinetten)
Benodigdheden
- Springvorm
- Garde
- Bakpapier
Bereidingswijze
Maak een recept salted caramel en BAM, het is nóg lekkerder. Dat geldt zeker voor dit vegan recept voor appeltaart!
Stap 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de springvorm in. Knip een bakpapiertje op maat en leg deze op de bodem van de springvorm.
Stap 2. Bereid de gezouten karamel. Vul een steelpannetje met 125 gram suiker en 50 ml water. Zet op laag vuur en laat in 10 – 15 minuten karameliseren (totdat de suiker een mooie bruine kleur krijgt). Je hoeft hierbij niet door het pannetje te roeren.
Verwarm ondertussen 100 ml sojaroom kort in de magnetron of in een pannetje en snijd een blokje boter van 20 gram af. Als de suiker een mooie bruine kleur heeft, zet het vuur dan uit en voeg de sojaroom toe. Roer goed door met een garde totdat de klontjes eruit zijn en voeg dan het blokje boter toe. Zet eventueel nog kort op laag vuur om de karamel in te laten dikken. Laat afkoelen en voeg dan 1 tl grof zeezout toe. Proef of de gezouten karamel op smaak is en voeg eventueel nog een halve theelepel extra zeezout toe. De karamel mag hoog in smaak zijn omdat de vulling en het taartdeeg nog veel van de smaak opneemt.
Stap 3. Schil de appels, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten vervolgens in dunne plakjes. Meng de appels in het pannetje met de gezouten karamel.
Stap 4. Bereid het deeg voor door 400 gram bloem, 75 gram witte suiker, 75 gram lichte basterdsuiker, 1 tl bakpoeder, een snuf kaneel en een snuf zout goed door elkaar te mengen. Voeg dan 200 gram koude boter in blokjes toe en kneed met de hand of in de foodprocessor tot deeg. Stop met kneden wanneer het een kruimelige substantie heeft, het moet geen deegbal worden.
Stap 5. Gebruik 2/3 van het deeg en druk dit plat op de bodem en tegen de randen. Maak de randen ongeveer 2,5 cm hoog. Druk het deeg stevig aan met je vingers of de onderkant van een glas. Vul de taart dan met het appel-karamelmengsel en verdeel hierboven het overige kruimeldeeg. Plaats in de oven voor 50 tot 60 minuten. Wanneer de bovenkant lichtbruin kleurt kun je de appeltaart uit de oven halen.