Ingrediënten
- 200 gram gekookte Bietjes
- 250 gram Kikkererwten
- 2 gepelde teentjes Knoflook
- 1 theelepel Komijnpoeder
- 2 eetlepels Olijfolie
- 2 eetlepels Tahini
- 4 eetlepels Citroensap
- beetje Peper
- snufje Zout
Benodigdheden
- Keukenmachine / staafmixermolentje
Bereidingswijze
Hummus is één van de heerlijkste smeersels voor op een cracker of rijstwafel, of om stukjes rauwe groenten in te dippen, zoals wortel, komkommer of paprika! Het hoofdbestanddeel van hummus bestaat uit kikkererwten. Nu klinkt dat natuurlijk al bijzonder, maar in dit recept maken we het nog wat verrassender. Dit recept wijkt af van de originele hummus, omdat in deze versie een gedeelte van de kikkererwten is vervangen door rode bieten! Dit geeft de hummus niet alleen een prachtige kleur, maar ook een diepe, aardse smaak. Zo staat het ontzettend leuk op de hapjestafel en verras je iedereen met de smaak! En doordat je het zelf maakt, heb je ook invloed op de caloriewaarde. Door de bietjes hoef je minder olie toe te voegen om het net zo smeuïg te krijgen, en dat betekent: de helft minder calorieën.
- Stop de teentjes knoflook samen met de gekookte bietjes in het staafmixermolentje en pureer tot het goed fijn is.
- Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet en voeg toe aan het staafmixermolentje. Draai ongeveer 2 minuten tot het een gladde massa begint te worden. Schraap tussendoor met een spatel de zijkanten los, zodat alles goed wordt gemengd.
- Voeg vervolgens de olijfolie, tahini, komijn en citroensap toe en draai nog 1 minuut. Breng op smaak met wat peper en een flinke snuf zout. Meng alles goed door elkaar tot het een hummus consistentie heeft.
- Even in een leuk bakje serveren en heerlijk met wat crackers of serveer een flinke eetlepel bij een salade met geitenkaas!