Ingrediënten
- 1 Citroen
- halve tl. Zwarte peper
- 1 tl. Oregano
- 1 teen Knoflook
- 3 el. Olijfolie
- snuf Zeezout
- 8 streetsize Maïstortilla’s
Benodigdheden
- Rasp
- Kwast
- Barbecue
Bereidingswijze
Ken je totopos al? Een van de vele fijne twists op de bekende tortilla uit de Mexicaanse keuken. Totopos zijn perfect als lichte pre-bbq snack, terwijl je wacht tot de grill klaar is om te vlammen. Een keer iets anders dan het klassieke stokbrood met kruidenboter waar je vaak net iets te veel van eet. Om de traditionele keuken te eren gebruiken we in dit recept een Mexicaans geïnspireerde kruidenolie. De hoeveelheid kruidenolie in dit recept is gebaseerd op het gebruik van kleine maistortillas (streetsize). Een goede toevoeging aan de kruidenolie is het Mexicaanse kruid pipicha, maar dit is lastig te verkrijgen in Nederland. Heb je dit wel kunnen bemachtigen, voeg hier dan zeker wat van toe.
Ook lekker zonder barbecue in de buurt, als bijgerecht of bij de borrel bijvoorbeeld. Met de bereiding van tortilla’s kun je sowieso alle kanten op. Vouw de zachte tortilla dicht en je hebt de originele taco of een burrito. Breek de knapperige tortilla’s in stukken en je hebt totopos. Of eet ze als tostada: laat ze heel en eet ze met een topping.
Stap 1. Bereid de kruidenolie, rasp het citroenzest van 1 citroen en doe dit in een schaaltje. Voeg hier aan toe: de zwarte peper, oregano en het zeezout. Roer dit met een lepeltje goed door elkaar. Pers dan 1 teen knoflook uit en voeg ook dit aan het kruidenmengsel toe. Als laatste voeg je de olijfolie toe. Meng de kruidenolie goed door elkaar.
Stap 2. Smeer de tortilla’s aan beide kanten in met de kruidenolie en leg ze dan op de barbecue. Grill in ongeveer 10 minuten knapperig. Draai de tortilla’s af en toe om zodat ze niet verbranden. De grilltijd kan wat langer of korter zijn; dit ligt aan de temperatuur van je barbecue. De totopos zijn klaar wanneer ze knapperig zijn.
Stap 3. Breek de tortilla’s in stukken en serveer eventueel met guacamole of een salsa.
Geen barbecue? Geen probleem! Grillen kan ook in de oven, die daar natuurlijk een stand voor heeft. Wel even je oog op de oven blijven houden, want het kan hard gaan met deze stand.