Ingrediënten
- 350 millliter Water
- 40 gram Havermout
- 28 gram Eiwitpoeder
- 1 Banaan
- 1 Mandarijn
- 1 theelepel Goji-bessen
- halve theelepel Zonnebloempitten
- halve theelepel Bijenpollen
- halve theelepel Cacao nibs
- halve theelepel Gepelde hennepzaden
- halve theelepel Lijnzaad
- halve theelepel Chiazaden
- 1 theelepel Rozijnen
- 5 gram Pindakaas
Benodigdheden
- Magnetron
- Steelpan
Bereidingswijze
Havermout is voor veel sporters het ultieme ontbijt, het is super smakelijk en ontzettend voedzaam door de lage glycemische index. De suikerspiegel blijft laag en de energie afgifte is langduriger, waardoor je de hele ochtend energie hebt! Door bij deze complexe koolhydraten ook nog de juiste vetten en eiwitten toe te voegen, begin je je dag met een compleet uitgebalanceerd ontbijt! Geen honger meer tot aan de lunch en ook nog eens super lekker! Iets beters kan je je lichaam niet geven op de vroege ochtend. Toch één puntje van kritiek: een heuse havermout verslaving is hierna niet uitgesloten, want het is overheerlijk!
Havermout kan op twee manieren bereid worden, voor de gehaaste ochtendmens in de magnetron en voor degene met wat meer tijd om handen met een pannetje op het vuur.
Magnetron:
- Pak een magnetron bestendige kom en voeg hier de havermout en het water aan toe. Laat dit drie minuten op het hoogste wattage koken. Schep de havermout door en verhit nogmaals één minuut op het hoogste wattage. Let op: de havermout kan in de magnetron omhoog komen en overkoken, houd de magnetron dus goed in de gaten tijdens het verhitten!
- Schep hier het eiwitpoeder doorheen en roer door tot je een dikke pap hebt (is dit nog niet het geval, verhit het dan nog iets langer in de magnetron).
Steelpan:
- Laat het water koken en voeg de havermout toe. Zet het vuur middelhoog. Laat dit onder af en toe roeren zo’n tien minuten koken totdat de havermout een dikkere pap is geworden.
- Schep hier het eiwitpoeder doorheen en roer door tot je een dikke pap hebt (is dit nog niet het geval, verhit het dan nog iets langer op het vuur). Schenk het vervolgens in een ontbijt kom.
Toppings:
- Snijd de banaan in plakjes, ontdoe de mandarijn van zijn schil en verdeel in partjes.
- Verdeel de banaan, de mandarijn, de pindakaas en de superfoods over de havermout pap en geniet van je energieverhogende ontbijt!
Tips:
- Voor een extra romige havermout pap kan je het water ook vervangen door melk, ongezoete amandelmelk of sojamelk.
- Je kunt eindeloos variëren met de toppings, kies ook eens voor gedroogde vruchten of een stukje pure chocolade met tenminste 86% cacao.
- Alle soorten fruit zijn heerlijk over de havermout, ga lekker met het seizoen mee en kies voor vers!