Ingrediënten
- 300 gram volkoren bloem
- 200 gram volkoren Speltmeel
- 10 gram Gist
- 15 gram Kokosbloesemsuiker
- 1 lepel Kaneel
- 200 gram Gedroogd fruit (goji’s, cranberry’s, rozijnen)
- 150 ml Bruin bier
- 300 ml Rijstmelk
- 50 gram plantaardige Boter
- 1 Ei
- 1 fles Zonnebloemolie
- beetje Kokosschaafsel
Benodigdheden
- Frituur
Bereidingswijze
Er gaat niets boven een warme, verse oliebol… Maak ze vooral eens zelf! Met dit recept maak je een lekkere en iets gezondere variant op krentenbollen, met stukjes gedroogd fruit en volkoren meel en bloem. Vervang de poedersuiker voor kokosschaafsel voor een alternatieve topping. Je kunt ze vegan maken door het ei weg te laten of eventueel deze te vervangen door 3 eetlepels appelmoes. Genieten!
- Laat de boter op kamertemperatuur smelten.
- Meng in een grote kom het meel met het losgeklopte ei, kokosbloesemsuiker, gist, bruine bier en de lauwwarme melk.
- Meng daarna luchtig de bloem er doorheen met een spatel.
- Meng het gedroogde fruit met een eetlepel bloem (zodat het niet als een klont vastplakt, maar goed verdeeld over de oliebol) en voeg het daarna toe aan het beslag.
- Laat het beslag nu een uur rijzen (op een warme plek, bijvoorbeeld in de huiskamer met een vochtige theedoek over de beslagkom heen).
- Roer het kort luchtig door.
- Verwarm de olie in pan tot het echt goed heet is (150-170 graden).
- Maak ronde bollen van het deeg (met eetlepels of een ijsschep).
- Laat deze één voor één voorzichtig in de olie glijden, ongeveer 3 per frituurronde.
- Keer af en toe om tot ze mooi goudbruin zijn.
- Plaats ze op keukenpapier en rol ze om, zodat het overtollige vet uitlekt.
Serveertip: garneer met kokosschaafsel i.p.v. poedersuiker
Hoe weet je of de oliebollen gaar zijn? Prik erin met een prikker of vork – zodra je deze eruit trekt en er blijft geen deeg aan plakken zijn ze gaar.