Ingrediënten
- 800 gram Aardappelen
- 2 hele Prei
- 460 gram Linzen
- 150 gram Geraspte kaas
- 500 ml. Kookzuivel (light)
- 4 el. Bloem
- 1 afgestreken el. Kerriepoeder
- 2 Groente bouillonblokjes
- Snuf Peper en Zout
- 1 afgestreken tl. Knoflookpoeder
- 2 afgestreken tl. Tijm
- 2 afgestreken tl. Oregano
- 2 afgestreken tl. Basilicum
- 2 Tomaten
- 80 ml. Olijfolie
Benodigdheden
- Oven
- Ovenschaal
- Garde
- Vergiet
- Theedoek
- Maatbeker
- Kookpan
- Kom
Bereidingswijze
Zin in snel en makkelijk vanavond? Maak deze Franse aardappelschotel met kaas, linzen, prei en aardappel. Een complete maaltijd in slechts één pan! Ideaal als je niet te lang in de keuken wilt staan – deze aardappelschotel is ook een handige mealprep!
Stap 1: Weeg en meet alle ingrediënten af. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een kookpannetje op met water voor de aardappels. Om sneller te zijn: halveer de grotere aardappels of gebruik aardappels die al zijn voorgeschild, deze worden sneller gaar tijdens het koken.
Stap 2: Snijd de prei in ringen van ongeveer 0,3 cm. Giet de linzen uit het blik en laat deze uitlekken. Bak de prei even kort aan voor de pan met 20ml olijfolie, zo’n 2 minuutjes. Doe hier de linzen bij. Zet even apart in een kom. Verwarm in dezelfde pan de kookzuivel en laat dit indikken met de bloem. De kookzuivel is goed ingedikt als je met middelmatige weerstand erdoorheen roert. Voeg daarna de prei en de linzen eraan toe. Doe er daarna alle kruiden en de bouillonblokjes bij, op de peper en de zout na. Laat staan voor 5 minuten op middellaag vuur.
Stap 3: Giet de aardappels af, snijdt deze in grove blokjes en voeg hier 40 ml. olijfolie bij. Roer goed door. Kruid de aardappelen met gemalen peper en zout. Vet de ovenschaal in. De inhoud van de ovenschaal is liefst circa 30 cm x 7 cm. De inhoud moet goed zijn voor 6 lagen. Begin met een laagje saus, anders branden de aardappels aan. Daarna een laagje aardappels enzovoorts. Strooi na de derde laag 75 gram jonge 30+-kaas over je schotel. Voeg nog een paar lagen toe tot je alle aardappels en saus hebt opgemaakt, en eindig als laatste met een laag saus. Strooi daar nog 75 gram jonge 30+-kaas erover heen en beleg met de plakjes tomaat. Verdeel er de overgebleven 20 ml. olijfolie overheen. Zet in de oven voor 20 minuten op 200 graden. Serveer daarna direct.