Ingrediënten
- 200 gram gedroogde kikkererwten
- 2 tenen Knoflook
- 1 sjalot
- halve tl. Zwarte peper
- 1 el. Zonnebloemolie
- 1 tl. Komijnpoeder
- 1 tl. Sesamzaadjes
- handvol Verse koriander
- 2 tl. Citroensap
Benodigdheden
Bereidingswijze
Wist jij dat zelf falafel maken heel makkelijk is? In tegenstelling tot veel recepten op het internet gebruiken wij gedroogde kikkererwten in plaats van kikkererwten uit blik. Hierdoor kun je de falafel bakken en hoef je de balletjes niet te frituren. Extra gezond dus!
Let op: De kikkererwten moeten één dag (24 uur) van tevoren weken!
Stap 1. Begin 24 uur van tevoren met het weken van de kikkererwten in koud water. Laat ze een nacht in de koelkast staan. Spoel ze daarna goed af onder koud water en laat ze ongeveer twee uur drogen buiten de koelkast.
Stap 2. Voeg alle ingrediënten toe aan de keukenmachine of staafmixer. Blend het geheel tot een kruimelig mengsel. Het mengsel mag droog aanvoelen maar moet wel stevig genoeg zijn om er falafel rondjes van de kneden. Is dit niet het geval? Voeg dat wat extra olie toe en meng nog even in de keukenmachine.
Stap 3. Draai balletjes van het mengsel. In dit recept gaat het om 10 tot 12 balletjes, maar je kan ze zo groot of klein maken als jij zelf wilt. Druk de balletjes aan tot een kleine vorm van een hamburger.
Stap 4. Verhit wat olie in de pan op middel hoog vuur. Bak de falafel tot beide kanten mooi bruin van kleur zijn. 1 keer omdraaien is genoeg.
Deze falafel is heerlijk in bijvoorbeeld een wrap of salade!