Ingrediënten
- 200 gram Havermout
- 200 gram Havermeel
- 75 gram Eiwitpoeder
- 100 gram Pinda’s
- 70 gram Gedroogde cranberry’s
- 150 gram Pindakaas
- 20 gram Honing
- 250-400 ml Melk
Benodigdheden
- Spatel
- Staafmixer
- Beslagkom
- Ovenschaal
- Garde
- Bakpapier
Bereidingswijze
Je loopt door de supermarkt, op zoek naar gezonde tussendoortjes. Wanneer je dan eindelijk iets verantwoords gevonden hebt tussen alle ongezonde snacks, schrik je je een hoedje van de prijs; wat belachelijk hoog voor zo’n kleine maaltijd! Een goedkoper alternatief maak je zelf. Het is vrij simpel om je eigen eiwitrepen te maken; ze zijn bovendien een gezonder alternatief voor de dure eiwitrepen uit de (web)winkel. Daarnaast zijn je eigen repen ontzettend lekker! Lees hier hoe je ze maakt.
Stap 1. Hak de pinda’s fijn met een mixer of met een mes. Doe deze samen met de droge ingrediënten (havermout, havermeel, proteïnepoeder en cranberry’s) in één keer in een grote kom en meng deze door elkaar.
Stap 2. Meng de natte ingrediënten (Pindakaas, honing en 250ml melk of water) met een staafmixer tot een glad geheel. Heb je geen staafmixer? Gebruik dan een kleine garde en mix stevig door. Zorg ervoor dat er geen klonten pindakaas meer te zien zijn.
Stap 3. Voeg de helft van het vloeibare mengsel toe aan de grote kom met gemixte droge ingrediënten. Kneed net zolang totdat je het idee hebt dat al het vloeibare opgenomen is – als je dit met je handen doet gaat het sneller! Voeg daarna de tweede helft van het vloeibare mengsel toe aan de kom. Kneed net zo lang totdat het één geheel is. Voeg eventueel scheutjes melk/water toe wanneer het mengsel nog geen geheel (grote bal) kan vormen en te makkelijk uit elkaar valt. Is het mengsel te nat? Voeg dan wat extra havermeel of havermout toe.
Stap 4. Bedek een grote ovenschaal met plasticfolie of bakpapier. Zorg ervoor dat je genoeg folie gebruikt zodat je deze weer dicht kan vouwen. Doe het mengsel in de ovenschaal en druk stevig aan totdat deze helemaal plat is. Vouw de folie over het mengsel en druk nogmaals stevig aan tot het mengsel plat is.
Stap 5. Zet de ovenschaal minimaal 3 uur in de koelkast. Haal de schaal uit de koelkast en haal het mengsel uit de schaal. Deze is inmiddels hard geworden. Snijd het geheel in 12 repen en geniet de komende dagen van je eigen gemaakte eiwitrepen!
Houdbaarheid eiwitrepen
Bewaar de repen in de koelkast (maximaal vijf dagen) of in de vriezer (3 maanden) in magnetron- of aluminiumfolie of in een luchtdichte plastic doos.
Als je de repen niet in de koeling kan bewaren, bewaar ze dan op een droge koele plek, ze zijn daar 24 uur houdbaar.
Tips
- Het staat je natuurlijk vrij om te variëren met ingrediënten! Als je bijvoorbeeld niet van pinda’s of cranberry’s houdt, zijn rozijnen of cashewnoten een goed alternatief;
- Bakpapier is makkelijker te vormen als je er een prop van maakt en deze even onder de kraan houdt. Vouw uit elkaar en schud het water ervan af. Nu is hij makkelijker naar de schaal te vormen;
- Als de repen nog kleverig zijn na het koelen en snijden, kun je ze nogmaals met kokospoeder of havermeel bestrooien;
- Het is aan te raden om een donkere whey smaak te gebruiken, bijvoorbeeld chocolade of stracciatella.