Ingrediënten
- 75 gram Hazelnoten
- 75 gram Medjoul dadels
- 300 milliter Ongezoete amandelmelk
- 20 gram Cacaopoeder
- 20 gram Honing
- 200 gram Kokosmeel
- 100 gram Amandelmeel
- 1 theelepel Bakpoeder
- 2 theelepels Speculaaskruiden
- 60 gram Kokosbloesemsuiker
- mespunt Zout
- 2 eieren Eieren
- 100 gram Kokosolie
- 100 gram agave siroop Agavesiroop
Benodigdheden
- Oven
- Keukenmachine / staafmixermolentje
- Spuitzak
Bereidingswijze
Zin in een heerlijk chocoladekoekje? Maak het zelf met een unieke chocoladepasta!
De hazelnootpasta:
- Verwarm de oven voor op 190°C. Verspreid de hazelnoten over de met bakpapier beklede bakplaat en bak de hazelnoten mooi goudbruin in zo’n 10 tot 12 minuten. Houd de hazelnoten goed in de gaten, want ze mogen niet zwart verkleuren! Laat 10 minuten afkoelen.
- Stop de hazelnoten in het molentje van de staafmixer en pureer deze 5 minuten, roer iedere minuut even door met een lepel (zodat er geen restjes achterblijven in de randjes). De hazelnoten moeten al hun olie loslaten en de consistentie krijgen van een gladde pasta.
- Snijd de medjool dadels in kleine stukjes en voeg samen met de cacaopoeder, de amandelmelk en de honing toe aan het staafmixer molentje. Mix nog zo’n 2 minuten totdat er een egale chocoladepasta ontstaat. Stop de chocoladepasta in een spuitzak en bewaar in de koelkast.
De koekjes:
- Verwarm de oven voor op 160°C. Voeg de kokosmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, bakpoeder, het mespuntje zout en de speculaaskruiden toe aan een kom en roer alles goed door.
- Laat de kokosolie smelten in een pannetje op het vuur of in de magnetron en laat vervolgens afkoelen. Klop ondertussen de eieren los in een kommetje totdat deze ligt schuimig zijn. Voeg vervolgens de agavesiroop en het amandelmelk toe aan de eieren en als laatste de afgekoelde gesmolten kokosolie (voeg de kokosolie niet gelijk vanuit het pannetje of de magnetron toe aan het eiermengsel, anders krijg je roerei).
- Mix het natte en het droge mengsel door elkaar heen. Het deeg is geen samenhangend geheel, maar blijft kruimelig, maak je hier dus geen zorgen om.
- Verdeel het mengsel in 24 gelijke porties. Grijp 1 portie van het korrelige deeg bij elkaar en knijp dit tot een deegbal, vorm hier vervolgens met de binnenkant van de hand een plat koekje van en leg heel voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. De koekjes zijn enorm fragiel, dus herhaal dit proces met beleid.
- Verdeel vervolgens de hazelnootpasta over de 24 koekjes en bak deze in 12 tot 15 minuten in het midden van de oven af totdat de randen goudbruin zijn en het koekje gaar is.
- Stop in een feestelijk doosje versierd met een mooi rood lint voor een vrolijk cadeau (of snoep ze natuurlijk lekker zelf op)!