Ingrediënten
- 375 gram Aardappelen
- 200 gram Sperziebonen
- 150 gram tofu
- 2 stengels Lente-ui
- 2 el. Bruine basterdsuiker
- 2 tl. Knoflook
- 1 teen Uienpoeder
- 1 tl. Bloem
- 1 tl. edelgist
- 1 el. Tomatenpasta
- 1 tl. Sambal
- halve tl. Sesamzaadjes
Benodigdheden
- Wokpan
Bereidingswijze
Rond het jaar 2000 werd wokken een hype in ons landje. En dat is heel begrijpelijk, want roerbakken maakt je leven een stuk makkelijker. Je kookt immers maar met één pan, en dat betekent: minder gedoe en minder afwas. Deze economische en ergonomische manier van koken is een van de geweldige dingen uit de Chinese cuisine die anno nu ook niet meer uit de Hollandse keukens is weg te denken. Je zou misschien zelfs kunnen stellen dat de roerbak de basis is van mealpreppen…
Met dit recept voor een traditionele Chinese roerbak eren we dan ook de snelle Oosterse keuken. Klaar in een handomdraai, rijk aan voedingsstoffen en vol smaak dankzij de marinade.
Liever koolhydraatarmer? Vervang de aardappel door pompoen, een andere groente of voeg extra tofu toe. Je kunt ook makkelijk variëren door af te wisselen met koolhydraatbronnen (zoals rijst, noodles en bulgur) en groenten. Zo kun je dit recept eindeloos gebruiken voor een gezonde mealprep.
Stap 1: Verkruimel de tofu fijn tot een gehaktstructuur en marineer deze met 1 el tamari, 2 tl basterdsuiker, 1 tl uienpoeder en een uitgeperst teentje knoflook. Laat minstens een uur marineren in de koelkast.
Stap 2: Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Kook de aardappelen in 10 minuten voor. Giet het water af en spoel na met koud water.
Stap 3: Dop de sperzieboontjes en bereid de saus voor door 1 el tamari, 1 tl tomatenpasta, 3 el water en 1 tl sambal te mengen.
Stap 4: Voeg de bloem en edelgist toe aan de tofu en bak eerst in de wok de tofu gedurende 5 minuten op middelhoog vuur.
Stap 6: Haal de tofu uit de pan en zet opzij. Bak nu op hoog vuur met een scheutje olie de sperzieboontjes beetgaar, voeg na 10 min de voorgekookte aardappelen toe en roerbak deze mee voor 5 minuten. Voeg de saus en de tofu toe aan de roerbak, zet het vuur lager en leg een deksel op de pan.
Stap 7: Bereid de garnering voor door twee stengels lente-ui in schuine ringen te snijden. Voeg dit en de sesamzaadjes als laatste toe aan de roerbak.