Ingrediënten
- 125 Biefstuk
- klont Roomboter
- scheutje Olijfolie
- snufje Zeezout
- snufje Peper
Benodigdheden
- Koekenpan
- Aluminiumfolie
- vleesthermometer (optioneel)
Bereidingswijze
Met 25 gram eiwitten per 100 gram is biefstuk voor de vleesetende sporter een goede bron van eiwitten. Maar hoe bak je nou de perfecte biefstuk? Een belangrijke vraag voor veel mensen die van vlees houden. Ga je voor ‘rare’, ‘medium’, ‘doorbakken’ of ergens daar tussenin? Als zoon van de slager leg ik je uit hoe jij jouw biefstuk het beste kunt bakken!
Bekijk de afbeelding hieronder en beslis hoe jij je biefstuk wilt voordat je aan de slag gaat!
Stap 1. Neem de biefstuk uit de koelkast en laat deze minimaal één uur op kamertemperatuur komen. Is je biefstuk vacuum verpakt? Haal deze dan uit de verpakking voordat je hem op kamertemperatuur laat komen.
Stap 2. Dep de biefstuk droog. Zorg dat het grootste gedeelte van de vocht om de biefstuk weg is. Dit zorgt voor een mooier bruiningsproces.
Stap 3. Verhit een koekenpan op hoog vuur. Voeg de boter toe samen met het scheutje olie. Wacht tot de boter een lichtbruine kleur heeft. Dit is een teken dat de pan en de boter goed heet zijn. Voeg vervolgens de biefstuk toe en schroei beide kanten van het vlees in ongeveer een halve minuut dicht. Bestrooi de biefstuk ondertussen met de zeezout.
Stap 4. Zet het vuur iets lager zodat de boter niet verbrandt. Maar niet te laag, het vlees moet wel blijven doorbakken. Voeg eventueel extra roomboter toe aan de pan waarmee de de biefstuk kunt bedruipen.
Stap 5. Afhankelijk van hoe jij je biefstuk wilt serveren bak je de biefstuk nog kort door. Bekijk de tabel hieronder voor de juiste tijd en kerntemperatuur. Let op deze tijden zijn exclusief het dichtschroeien van het vlees. Bestrooi de biefstuk na het bakken met een snuf peper.
Stap 6. Een stap die je zeker niet mag overslaan in het laten rusten van de biefstuk. Wikkel de biefstuk in aluminiumfolie met een kleine opening voor de stoom. Laat de biefstuk zo nog 3 tot 5 minuten rusten.
Geniet van de perfecte biefstuk!
Bereidingstijd op het fornuis* | Kerntemperatuur (oven) | |
---|---|---|
Rood (Rare) |
Geen extra minuten | 45-50°C |
Licht doorbakken (Medium-rare) |
1 à 2 minuten per kant | 55°C |
Half doorbakken (Medium) |
2 à 3 minuten per kant | 60°C |
Doorbakken (Well done) |
3 à 4 minuten per kant | 70°C |