Het beroep personal trainer is hot! Steeds meer sporters maken de stap naar PT en starten een eigen bedrijf. Maar hoe word je een succesvolle personal trainer? En hoe kom je aan klanten?
Inhoudsopgave
1. Ben jij een echte coach?
Het meest belangrijke is om bij jezelf na te gaan of je een echte trainer bent in hart en nieren. Vind jij het leuk om je kennis over te dragen aan andere sporters en heb je het geduld om mensen te begeleiden? Dit is essentieel! Zelf sporten en veel kennis hebben over fitness is heel iets anders dan mensen begeleiden. Denk hier eerst eens goed over na en coach een aantal vrienden gedurende voor 1 tot 2 maanden. Neem dit erg serieus en vraag hen om feedback. Zo weet je of het echt iets voor je is.
2. Kies de juiste personal trainer opleiding
Een diploma in het fitnesswereldje is niet per se nodig, maar geeft je wel een kickstart met de essentiële trainings- en voedingsleer. Met een diploma heb je altijd een streepje voor. Lees in dit artikel meer over welke opleiding je nodig hebt als personal trainer of fitnessinstructeur.
In her kort: als personal trainer heb je een aantal stappen die je moet doorlopen om gecertificeerd te worden. Vaak zie je dat mensen eerst hun zogeheten Fitness A certificaat halen en vervolgens doorgaan voor Fitness B. Als aanvulling daarop kun je nog een speciale opleiding volgen voor personal training.
3. Schrijf je in bij de KVK
Heb je je diploma gehaald? Tijd om voor een afspraak bij de Kamer van Koophandel. Schrijf jezelf in als eenmanszaak en ga aan de slag. Verdiep je even goed in de boekhouding die erbij komt kijken. Het beste is om even naar een voorlichtingsdag te gaan van de Kamer van Koophandel.
4. Maak je eigen website
De volgende stap is natuurlijk je eigen website en promotiemateriaal. Een eigen website maken is even wat geknutsel, maar als je een beetje handig bent met computers kom je er wel uit. Tegenwoordig heb je steeds meer partijen waarbij je simpele websites kunt maken.
Of benader een programmeur in de buurt voor een goede deal: hij een half jaar lang personal training en jij een eigen website.
Promotiemateriaal
Zorg er wel voor dat je je eigen promotiemateriaal maakt, want dit komt veel beter over. Duik de sportschool in met een fotograaf en laat een paar mooie foto’s maken. Let daarbij op dat je niet alleen maar foto’s maakt van dat jij aan het sporten bent, maar juist wanneer je een klant begeleidt.
Zoekmachineoptimalisatie
Naast je eigen netwerk kan je natuurlijk ook nieuwe klanten werven via internet. Hiervoor is het belangrijk om makkelijk gevonden te worden in Google. Hiervoor moet je je website optimaliseren voor Google. Dit wordt ook wel zoekmachineoptimalistie genoemd. Vooral in de grotere steden kan het handig zijn om hier in te investeren, aangezien hier vaak op gezocht wordt. Naast de zoekmachineoptimalistie is het natuurlijk ook belangrijk om aanwezig te zijn op kanalen op social media zoals Instagram en Facebook. Dit is een gratis en veelgebruikte manier om jezelf neer te zetten als trainer.
5. Zoek een geschikte locatie
Je kan mensen op een aantal plekken training geven. De opties zijn:
- bij iemand thuis
- buiten in het park
- of in een sportschool.
Dit laatste is het meest gebruikelijke en geeft je de meeste mogelijkheden. Maar dit vereist ook een investering. Om in een sportschool training te geven, moet je meestal een vast bedrag betalen. Dit varieert vaak van 200 tot 500 euro per maand. Of sportscholen werken met een variabel tarief waarbij ze een stukje van je inkomsten afsnoepen. De laatste optie is dat je als personal trainer in loondienst gaat bij een sportschool. Dit biedt vaak wel meer zekerheid maar levert minder geld op.
Als je net begint is het goed om even te kijken naar alle opties in jouw dorp of stad. Kijk ook naar het klantprofiel van de sportschool. Over het algemeen is het lastiger om aan klanten te komen in een budgetsportschool in vergelijking met een luxe sportschool. In de laatste locatie lopen namelijk vaak mensen rond die meer geld over hebben voor personal training.
6. Werk aan je netwerk
Zonder netwerk ben je nergens. Als je net start raad ik je aan om je te omringen met professionals in je omgeving. Ga bijvoorbeeld een samenwerking aan met (sport)diëtisten of fysiotherapeuten in je omgeving. Of ga eens langs je huisarts en vraag hem of hij wil samenwerken door mensen door te verwijzen. Wie niet waagt, wie niet wint! Je mag ook vast wel op een paar plekken je folders neerleggen.
7. Kijk af bij succesvolle ondernemers / personal trainers
Het wiel is al uitgevonden. Je kunt uren lang cursussen en marketingopleiding volgen. Maar het beste is gewoon om succesvolle technieken van andere personal trainers af te kijken. Zoals mijn personal training pagina in Amsterdam. Kijk naar je concurrenten en maak een analyse van hun zwakke en sterke punten. Ga bij jezelf na wat voor jou goed zou werken en pas dit toe.
8. Let’s go!
Wat houdt je nog tegen? Let’s go 🙂
Check one gratis cursus voor professionals
Wil je meer tips over leefstijlcoaching, ga dan naar onze pagina voor professionals. Hier vind je artikelen, video’s en podcasts waarmee je jouw coachingskills naar een hoger niveau tilt.
Op deze pagina vind je tevens onze gratis mini-cursus voor professionals, waar je gegarandeerd waardevolle kennis uit zult halen.
Thanks, goeie tips