De buitenlucht is eigenlijk één grote sporthal. Iets dat je bijna zou vergeten in de gure wintermaanden of wanneer je net de sportschool hebt ontdekt. Buiten zijn en bewegen is niet alleen leuk, maar ook gezond. In dit artikel geef ik je goede 6 redenen waarom je in de buitenlucht zou moeten bewegen en sporten.
Inhoudsopgave
Buitenlucht maakt blijer
Bewegen in de buitenlucht is beter voor je humeur dan sporten met een dak boven je hoofd [1]. Omgeven zijn door natuur zorgt voor een ontspannen gevoel en een vermindering van stress [2], en wordt geassocieerd met een gezondere geest [3]. Verder laat onderzoek zien dat buitenactiviteiten onder andere je creativiteit en probleemoplossend vermogen stimuleren [4]. Mensen die buiten sporten, voelen zich vitaler dan hen die dezelfde activiteit binnen beoefenen [5]. Ook geeft een groene omgeving je zelfvertrouwen een boost [6]. De aanwezigheid van water laat zelfs het sterkste effect zien. Het exacte mechanisme achter al deze bevindingen wordt nog ontrafeld, maar dat buiten bewegen mentale voordelen heeft, staat wel vast.
Buiten houd je het sporten langer vol
Vast wel herkenbaar: je gaat even een rondje doen buiten, en voor je het weet ben je een uur verder. Iets dat je op de loopband niet zo snel gebeurt… Op straat en in de natuur zijn, geeft je allerlei zintuiglijke prikkels die ervoor zorgen dat je niet of amper op je horloge kijkt. Ook is de kans groter dat je een workout herhaalt die je buiten hebt gedaan, vergeleken met binnen [1]. Kortom, buiten sporten kan je prestaties ten goede komen wanneer je lange afstanden wilt afleggen.
Minder snel ziek
Ben je gevoelig voor rondgaande virusjes, dan kan je baat hebben bij buiten bewegen. Resultaten van een Koreaans onderzoek in 2014 suggereren dat je met geregeld sporten de kans op een verkoudheid flink verkleint [7]. De verklaring volgens de onderzoekers: regelmatig bewegen versterkt je immuunsysteem, waardoor je beter bestand bent tegen infecties. Buiten loop je overigens ook minder risico om aangestoken te worden dan in de sportschool, waar ziektekiemen wat meer de overhand hebben. Zorg er wel voor dat je je in een omgeving begeeft met schone lucht – dus zonder te veel uitlaatgassen.
Buiten kun je gratis onbeperkt sporten
Helemaal fantastisch aan buiten zijn: het is gratis! De frisse lucht, de obstakels, de toeschouwers: alles voor nop. We blijven zuinige Nederlanders tenslotte… Zo lang de weersomstandigheden het ook maar een beetje toelaten, kan je buiten 24/7 onbeperkt gratis sporten. Fiets naar een meertje en duik erin, ga hardlopen of wandelen wanneer je wilt. Of zoek een streetworkoutpark op om de nodige rek- en fitnessoefeningen te doen. Deze parkjes schieten de laatste tijd als paddestoelen uit de grond, dus er zal ongetwijfeld eentje in jouw buurt zitten.
Privacy
Afhankelijk van het tijdstip en de locatie, kan je in de buitenlucht het rijk helemaal voor jezelf hebben. Iets waar je héél erg zen van kan worden, vooral wanneer je drukke groepslessen en een net wat te volle gym gewend bent. Werk schaamteloos aan je looptechniek, hijg of boer of zing zo hard als je wilt. Zonder pottekijkers kan je maximaal losgaan en helemaal jezelf zijn. Op de website van Natuurmonumenten vind je mooie routes voor verschillende buitenactiviteiten in jouw buurt, waaronder hardlopen, wandelen en fietsen. En anders kan je altijd nog in het donker de hort op, wanneer je even een momentje voor jezelf verlangt.
Zonlicht
Het grote voordeel van overdag buiten zijn, is de aanwezigheid van de zon. En zonlicht betekent niet alleen een lekker kleurtje op je kop, maar ook aanmaak van vitamine D, wat bijdraagt aan sterkere botten. Je krijgt al voldoende vitamine D als je in de zomer een half uur buiten in het daglicht bent met onbedekt hoofd en onbedekte armen. In de winter is dit anders: een goede reden om meer de hort op te gaan! Blootstelling aan voldoende licht zorgt eveneens voor een beter slaapritme. En dat is weer van positieve invloed op je algehele fitheid.
Wil je afvallen door meer (buiten) te bewegen?
Buiten sporten is om allerlei redenen gezond, zoals je leest. Wil je de gezondheidsvoordelen van bewegen in de buitenlucht combineren met je doel af te vallen? Hier enkele tips:
- Ga vooral extra wandelen. Dit is weinig belastend, en je kunt er gemakkelijk voor zorgen dat je meer stappen zet op een dag. Meer over waarom wandelen gezond is lees je in dit artikel. Hier geven we je ook tips hoe je zorgt voor meer stappen op een dag.
- Kies een sport die veel calorieën verbrandt. Heb je weinig tijd, dus ben je op zoek naar een efficiënte manier om calorieën te verbranden? Dan wil je vast weten met welke sporten je de meeste calorieën gebruikt. Op deze pagina vind je een uitgebreide tabel met het energiegebruik per sport.
- Ga voor een vorm van bewegen die je leuk vindt. Dit maakt de kans groter dat je het gezonde gedrag volhoudt op de lange termijn.
Meer informatie over afvallen? Lees deze handige pagina met tips over afvallen.
Referenties
Thompson Coon, J., Boddy, K., Stein, K., Whear, R., Barton, J., & Depledge, M. H. (2011). Does participating in physical activity in outdoor natural environments have a greater effect on physical and mental wellbeing than physical activity indoors? A systematic review. Environmental science & technology, 45(5), 1761-1772.
Berto, R. (2014). The role of nature in coping with psycho-physiological stress: a literature review on restorativeness. Behavioral sciences, 4(4), 394-409.
Mitchell, R. (2013). Is physical activity in natural environments better for mental health than physical activity in other environments?. Social Science & Medicine, 91, 130-134.
Atchley, R. A., Strayer, D. L., & Atchley, P. (2012). Creativity in the wild: Improving creative reasoning through immersion in natural settings. PloS one, 7(12), e51474.
Ryan, R. M., Weinstein, N., Bernstein, J., Brown, K. W., Mistretta, L., & Gagne, M. (2010). Vitalizing effects of being outdoors and in nature. Journal of Environmental Psychology, 30(2), 159-168.
Barton, J., & Pretty, J. (2010). What is the best dose of nature and green exercise for improving mental health? A multi-study analysis. Environmental science & technology, 44(10), 3947-3955.
Nieman, D. C., Henson, D. A., Austin, M. D., & Sha, W. (2011). Upper respiratory tract infection is reduced in physically fit and active adults. British Journal of Sports Medicine, 45(12), 987-992.
Geef een reactie