Als je een beweging of fitnessoefening lang kunt volhouden, heb je een goed spieruithoudingsvermogen. Hoe het spieruithoudingsvermogen precies werkt en hoe je dit kunt verbeteren lees je hier.
Inhoudsopgave
Wat is het spieruithoudingsvermogen?
Spieruithoudingsvermogen is het vermogen of de capaciteit van een spiergroep om regelmatig en gedurende lange tijd onder belasting te kunnen samentrekken (isotone, isokinetische of excentrische contracties) of om een contractie gedurende lange tijd aan te houden (isometrische contractie).
Hoe werkt het?
Het spieruithoudingsvermogen neemt toe door lange duur, en veel herhalingen bij een lage belasting. Hierdoor creëer je nieuwe bloedvaatjes in het weefsel en een betere af en toevoer van energie. Daardoor kan er meer bloed en zuurstof getransporteerd worden en kunnen meer voedingsstoffen worden opgeslagen in de spieren. Je krijgt dus meer energie en kunt prestaties langer volhouden met minder vermoeidheid. Een andere reden voor een beter spieruithoudingsvermogen is ander type spiervezels. In de krachttraining literatuur bestaat de hypothese, dat bij een hoog percentage type I- vezels in een spier, het spieruithoudingsvermogen beter is, dan bij een spier met een laag percentage type I- vezels.
Hoe train je het spieruithoudingsvermogen?
Tijdens het fitnessen verbeter je het spieruithoudingsvermogen als je 15 of meer herhalingen doet met een rustperiode van 1 minuut of korter. Train je minder dan 15 herhalingen dan neemt vooral de spierkracht toe.