Powerlifting is een krachtsport bestaande uit drie belangrijke fitnessoefeningen. Dit zijn de Squat, Bench Press en Deadlift. Bij de officiële wedstrijden heb je drie kansen om een gewicht te liften.
Deze wedstrijden vinden voornamelijk plaats in Amerika, Canada, Verenigde Staten, IJsland, Zweden, Finland, Rusland en Oekraïne. Er bestaat een Internationaal Powerlifting Federation die alle landelijke federaties aanstuurt.
Een powerlifttraining bestaat niet alleen uit de Squat, Benchpress en Deadlift. Powerlifters trainen ook oefeningen zoals bijvoorbeeld de Good Morning en de Dumbbell Bench Press. De rustperiode tussen een set van een powerlifter kan veel langer duren dan bij een gewone krachtsporter. Over het algemeen kan je stellen dat de rustperiode net zo lang duurt, totdat de powerlifter volledig weer hersteld is voor de volgende set. Bij een powerlifttraining wordt er niet echt rekening gehouden met tijd.
Sommige powerlifters gebruiken naast hun krachttraining cardio om de spieren beter te doorbloeden en hiermee het herstel te versnellen voor de volgende training.
Powerlifting bestaat voor ongeveer 70 procent uit kracht en 30 procent techniek. In tegenstelling tot gewichtheffen, waar de techniek en snelheid ongeveer 70 procent bepalend is en de kracht maar voor 30 procent meetelt.
Bij powerliftwedstrijden zijn er elf gewichtklassen bij de heren en tien bij de dames. De klassen zijn op leeftijd ingedeeld. Internationaal heeft Nederland veel aanzien gekregen in deze sport. In geen enkele tak van sport heeft Nederland in zo’n korte periode zoveel Wereld- en Europese tittels behaald. In totaal al 73 Wereldtitels, 95 Europese titels. En dan nog niet eens te spreken over alle tweede en derde plaatsen.
Hieronder staan de drie belangrijkste oefeningen uitgelegd.
Inhoudsopgave