Je bent hondsmoe na een lange drukke dag, en toch lukt het je niet om in slaap te vallen; je brein besluit dat dit het moment is om te piekeren over je werk of persoonlijke problematiek. Niet fijn, en ook compleet nutteloos. Overkomt dit jou geregeld? Hier is gelukkig wel iets aan te doen. Nieuw onderzoek wijst uit dat het schrijven van een simpel to do-lijstje helpt bij het inslapen. Hoe dit precies werkt, leg ik je hieronder uit.
Inhoudsopgave
Het onderzoek
Aan het betreffende onderzoek deden 57 proefpersonen mee. Ze verbleven tijdens het onderzoek in een slaaplaboratorium. Door deze onderzoeksopzet konden de onderzoekers goed registreren wanneer de respondenten in slaap vielen.
De resultaten
Het bleek dat de respondenten die een to-dolijst maakten voor ze in bed stapten eerder in slaap vielen dan de groep die een reflectie van taken van de afgelopen dag noteerde. De gegevens lijken uit te wijzen dat het vooruit plannen beter werkt dan niets doen of reflecteren over de afgelopen dag.
Een interessante uitkomst, want het maken van zo’n to-dolijst kost maar 5 minuten. Ook blijkt dat hoe specifieker je de to-dolijst maakt, hoe sneller je waarschijnlijk in slaap valt.
Merk je dat je aan het piekeren bent over wat je de volgende dag allemaal moet doen, probeer dan eens een simpele takenlijst te maken. Misschien werkt dit ook voor jou en geeft je het je genoeg rust om in slaap te vallen.
Hoe maak je zo’n to do-lijstje?
Houd het simpel: pak pen en papier. Niet je telefoon, hoor ik je denken? Nee, geen telefoon. Die hoort niet in de slaapkamer; uit vele onderzoeken is gebleken dat telefoongebruik je slaap verstoort.
Verdeel je to do-lijst in grotere en kleinere taken die haalbaar en realistisch zijn voor de volgende dag. Schrijf alles wat in je opkomt over wat bij de taken hoort op papier.
Referenties
Scullin, M. K., Krueger, M. L., Ballard, H. K., Pruett, N., & Bliwise, D. L. (2018). The effects of bedtime writing on difficulty falling asleep: A polysomnographic study comparing to-do lists and completed activity lists. Journal of Experimental Psychology: General, 147(1), 139.