1 referentie naar een wetenschappelijk onderzoek.
Auteur: Onderzoeker en coach
Gepubliceerd: 13 november 2014
Laatste update: 26 september 2021
Wat is melkzuur?
Tijdens een intensieve inspanning (denk aan sprinten) vormt het lichaam melkzuur. Dit gebeurt als het lichaam onvoldoende in staat is om zuurstof te voorzien. Dit betekent dat je dan boven je anaerobe drempel traint.
Eenmaal boven de anaerobe drempel kun je een inspanning maar een relatief korte tijd volhouden. Dit komt omdat je spieren langzaam beginnen te verzuren. Een voorbeeld hiervan is keihard fietsen waarbij je benen volschieten met een zuur gevoel.
In dit geval is het lichaam onvoldoende in staat om de afvalstoffen af te voeren. Deze afvalstoffen komen voort uit de verbranding van glucose, waarbij melkzuur gevormd wordt. Vervolgens wordt het melkzuur gelijk omgezet tot lactaat en een H+-ion. Het lactaat kan het lichaam weer omzetten tot hernieuwde energie via gluconeogenese. Tegen de verwachting in van de naam zorgen juist de H-ionen voor het verzuurde gevoel van de spieren en niet het melkzuur.
Geeft melkzuur ook spierpijn?
Wil je meer weten over spierpijn? Lees dan dit uitgebreide artikel over spierpijn.