Inhoudsopgave
Wat is leptine?
Leptine staat vooral bekend als het verzadigingshormoon. Oftewel hoe meer van dit hormoon in het bloed voorkomt, des te meer verzadigd je je voelt. Daarnaast heeft leptine ook als functie om onze hersenen te informeren over hoeveel vet in het lichaam aanwezig is. Dit verklaart ook waarom bij mensen met obesitas vaak hoge niveaus van dit hormoon aanwezig zijn. Leptine wordt hoofdzakelijk afgescheiden door wit vetweefsel, maar recent is ook gebleken dat er in andere delen van het lichaam productie plaatsvindt.
Onderzoek bij muizen en mensen
Zowel bij muizen als mensen zijn er onderzoeken bekend waarbij een bepaald receptor (soort ontvangertje) voor het hormoon leptine ontbreekt [1]. Dit komt door een foutje in DNA. Er wordt nog wel veel leptine aangemaakt, maar dit heeft door het ontbreken van de receptor geen verzadigend effect. Je bent hierdoor leptineresistent. Dit resulteert in een enorme vreetlust. Deze afwijking is wel zeer zeldzaam en komt bij weinig mensen voor. Leptineresitentie kan ook ontwikkeld worden wanneer de receptor wel aanwezig is. Dit komt bijvoorbeeld soms voor bij mensen met obesitas.
Een andere afwijking is dat iemand heel weinig van dit hormoon aanmaakt en hierdoor eten nauwelijks verzadigt. Ook deze afwijking komt zeer zelden voor.
Leptine supplement
Nu vraag je je wellicht af, kan het toedienen van leptine als supplementen helpen om af te vallen?
Niet geheel toevallig is hier onderzoek naar gedaan. En het blijkt dat een leptinebehandeling succesvol kan zijn om af te vallen bij respondenten die een afwijking hadden waar ze nauwelijks van dit hormoon aanmaken [2].
Het toedienen van leptine heeft weinig zin wanneer je lichaam resistent is voor leptine. Hiervoor zullen er andere behandelingen moeten ontwikkeld worden. Deze staan momenteel nog in de kinderschoenen [2,4]. Het toedienen van leptine lijkt wel te kunnen werken bij respondenten met obesitas die heel veel zijn afgevallen [3].
Leptine kopen
Leptine is heel duur en niet op de vrije markt verkrijgbaar. Het wordt alleen in uitzonderlijke situaties gebruikt onder medische begeleiding [4].