Wat is de glycemische lading?
Bij de glycemic load of glycemische lading (afkorting GL) worden ‘gemiddelde porties’ genomen en wordt dan berekend wat het effect is van dat portie op je bloedsuikerspiegel. Het is natuurlijk altijd betwistbaar wat een gemiddeld portie is, maar het gewicht op basis waarvan de berekening is gemaakt, wordt erbij vermeld.
Als je de dubbele hoeveelheid eet is de glycemic load ook het dubbele. Bijvoorbeeld hoeveel de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van bijvoorbeeld een portie wortelen (100 gram), of een portie tafelsuiker (sucrose/sacharose) (10 gram). Opmerkelijk is dat van 100 gram gekookte wortelen, met een hogere glycemische index dan tafelsuiker, de glycemische lading slechts 6 is, terwijl de glycemische lading van tafelsuiker echter 7 is. De bloedsuikerspiegel stijgt dus ongeveer net zo veel van 100 gram wortelen als van 10 gram suiker. Denk daar dus maar eens bij na wanneer je de volgende keer suiker in je thee doet.