1 referentie naar een wetenschappelijk onderzoek.
Auteur: Onderzoeker en coach
Gepubliceerd: 25 mei 2015
Laatste update: 17 september 2023
Inhoudsopgave
Wat is de energiebalans precies?
We spreken van een energiebalans als er een balans is tussen de hoeveelheid energie uit de voeding en de hoeveelheid energie die je lichaam gebruikt [1]. Wil je afvallen dan moet je meer energie gebruiken dan dat je binnenkrijgt, wil je aankomen dan moet je meer energie binnen krijgen dan dat gebruikt wordt. Als je niet meer eet dan je nodig hebt, blijft het gewicht ook stabiel en kom je niet aan. Het klinkt zo simpel, en toch blijkt het erg lastig om op gewicht te blijven.
Wat is een negatieve energiebalans?
Een negatieve energiebalans houdt in dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt om op gewicht te blijven. De voornaamste reden kan zijn dat een individu minder eet dan hij of zij nodig heeft. Een andere reden die minder vaak voorkomt is dat iemand veel beweegt en/of sport en daardoor meer calorieën verbrandt dan diegene nodig heeft. Hierdoor daalt ook het gewicht. Dit laatste gebeurt vrijwel nooit, omdat er sprake is van NEAT & compensatiepatronen in het voedingspatroon.
Wat is een positieve energiebalans?
Bij een positieve energiebalans krijgt een individu meer calorieën binnen dan nodig is om op gewicht te blijven. Dit kan komen door een verhoogde energie-inname als gevolg van eten en drinken, minder beweging of sport of een combinatie van deze twee factoren.
Wat heeft invloed op je energiebalans?
Want wat is nu de hoeveelheid energie die je lichaam nodig heeft? De totale energiebehoefte over de gehele dag wordt bepaald door drie componenten:
- ten eerste is het rustmetabolisme een bepalende factor
- daarnaast gebruikt je lichaam energie voor voedselverwerking
- ten slotte is de fysieke activiteit van invloed op hoeveel energie je nodig hebt.
Bereken je totale energiebehoefte
Bereken je energiebehoefte
Hoe je precies je energiebehoefte, energiegebruik en energiebalans uitrekent legt (sport)diëtiste Neeke in dit artikel uit.
5 tips om op gewicht te blijven
Dagelijks voldoende bewegen. Beweeg het liefst dagelijks minstens een half uur ten minste matig intensief. Denk aan stevig doorwandelen. Het is belangrijk om een beweegpatroon te kiezen dat je in de toekomst ook kunt volhouden. Wil je meer weten over bewegen en hoeveel beweging gezond is? Lees dan dit artikel over de beweegnorm.
Op je calorieën letten en je eetgedrag regelmatig monitoren. Wees bewust van je eetgewoontes. Het kan namelijk zijn dat je op een gegeven moment onbewust weer bent teruggevallen in oude eetgewoontes en meer eet dan je nodig hebt. Een app zoals de FIT Methode-app helpt om meer inzicht te krijgen in je eetpatroon en calorieën tellen.
Jezelf regelmatig wegen en op tijd ingrijpen als je weer aankomt. Een andere belangrijke factor die helpt om niet terug te vallen is jezelf regelmatig wegen. Het is normaal dat je gewicht met 1 of 2 kilo’s schommelt. Maar merk je dat je meer bent aangekomen? Grijp dan op tijd in.
Een regelmatig eetpatroon. Dit houdt in dat je ook op vakanties en in het weekend niet compleet afwijkt van je gezonde eetpatroon. Een dagje kan wel, maar laat houd het echt bij 1 of 2 dagen en ga niet een week los waardoor je al snel 2 kilo’s aankomt.
Bereid je voor op lastige situaties. Soms heb je een feestje of is het lastig om gezonde keuzes te maken. Bereid je zo goed mogelijk voor op lastige situaties en maak een als-dan-plan voor jezelf. Lees hier meer over het opstellen van een duidelijk plan. Hier vind je tips voor gezondere keuzes bij feestjes, uit eten gaan of borrels.
Meer tips? Bekijk dit artikel met tips om op gewicht te blijven.