Dit artikel bevat 6 referenties naar wetenschappelijke onderzoeken.
Auteur: Onderzoeker en docent
Gepubliceerd: 10 januari 2024
Laatste update: 29 januari 2024
In het kort:
- D-Aspartic Acid werkt mogelijk voor het verhogen van het testosteronlevel. Echter, is dit effect mogelijk alleen werkzaam op de korte termijn.
- Tot op heden lijkt het dat D-Aspartic Acid niet leidt tot meer spiermassa of een betere fertiliteit.
Wat is D-Aspartic Acid?
D-aspartic acid is een vorm van het aminozuur asparaginezuur. Asparaginezuur bevindt zich in verschillende voedingsmiddelen waaronder spruitjes, havermout en avocado. Daarnaast is het een precursor van een neurotransmitter (NDMA). Het lijkt een veelbelovend supplement te zijn, omdat het lichaam onder andere met D-Aspartic Acid de testosteronaanmaak reguleert. Het wordt dan ook door sommige sporters als testosteronbooster gebruikt. De vraag is echter in hoeverre het lichaam extra D-Aspartic opneemt.
Waar zit D-Aspartic Acid in?
In de volgende producten zit veel D-Aspartic Acid [1]:
- soja en caseïne-eiwitten
- in de volgende dierlijke bronnen: oester, worstvlees, spek en bacon
- plantaardige bronnen: havermout, avocado, asperger, suikerriet en rode biet
Werking D-Aspartic Acid
Producenten van D-Aspartic Acid beloven een hoger testosteronlevel, meer spiermassa, minder vetmassa en meer spierkracht. Wat blijkt er uit wetenschappelijk onderzoek?
Toename van testosteron?
Uit drie onderzoeken is gebleken dat D-Aspartic Acid mogelijk kan leiden tot een verhoogd testosteronlevel en een betere kwaliteit van het sperma [2][3][4]. Dit effect lijkt echter wel alleen op de korte termijn op te treden. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bij gezonde mannen en atleten het testosteronniveau na 1.5 week weer daalt tot normale waarden bij het gebruik van D-aspartic Acid.
Hoe de werking op lange termijn is, is nog onbekend. Er is nog te weinig onderzoek om harde uitspraken hierover te doen, maar het zou kunnen dat D-Aspatic Acid bij sommigen het testosteronlevel verhoogt. Dit geldt dan voornamelijk voor sporters die ouder zijn dan dertig. Jongeren hebben over het algemeen geen baat bij testosteronboosters, omdat hun testosteron zo hoog is dat het slechter beïnvloedbaar is.
Meer spiermassa?
Er is geen ondersteuning gevonden voor de claim van een vergroting van de spiermassa door D-Aspartic Acid [3]. De link tussen een hoger testosteronlevel en meer spiermassa is nog niet direct gemaakt. Meer testosteron betekent ook niet direct meer spiermassa, daar zijn meer groeifactoren voor nodig.
Minder vetmassa?
Onderzoekers vinden voorlopig geen bewijs voor een lager vetpercentage door een D-Aspartic-Acid-kuur [3].
Meer spierkracht?
Verder blijkt dat mensen met een placebo net zo veel spierkracht hadden als de experimentele groep die Aspartic-Acid kreeg toegediend.