Cognitieve bandbreedte
Cognitieve bandbreedte is de hoeveelheid ruimte en rust in je hoofd om bezig te gaan met dingen die tijd en energie kosten. Gedachten die invloed hebben op je cognitieve bandbreedte zijn bijvoorbeeld financiële problemen, het verlenen van mantelzorg of werkstress. Deze en andere problemen kunnen ervoor zorgen dat je nog minder ruimte en energie hebt om aan waardevolle gedachten te besteden.
1 referentie naar een wetenschappelijk onderzoek.
Auteur: Leefstijlcoach
Gepubliceerd: 10 maart 2019
Laatste update: 26 februari 2024
Maakt een beperkte cognitieve bandbreedte ons dommer?
Er zijn aanwijzingen dat een beperking van de cognitieve bandbreedte je minder intelligent kan maken. Zo is er een onderzoek gedaan waaruit bleek dat Amerikanen zo’n 13 punten lager scoorden op een IQ-test, als ze zich van tevoren moesten inbeelden dat ze een rekening van 1000 euro moesten betalen. Dus alleen al denken aan schulden kun je denkvermogen aantasten [1].
Verder is er over dit onderwerp ook onderzoek gedaan onder Indiase boeren. Het bleek dat ze hoger scoorden op bepaalde testen waarbij hun denkvermogen werd gemeten wanneer ze relatief rijk waren dan wanneer ze relatief arm waren.
Er zijn wel een aantal kanttekeningen te plaatsen bij de methodologische kwaliteit van deze studies. Zo hadden de Indiase boeren bijvoorbeeld nog nooit dergelijke tests gedaan. De verbetering van de score op de testen hadden ook met een leereffecten te maken kunnen hebben.
Cognitieve bandbreedte en overgewicht
Een beperkte cognitieve bandbreedte zou er ook toe kunnen leiden dat je moeilijker verleidingen kunt weerstaan. Met als gevolg dat je sneller aankomt in gewicht.