Chroom
Ons lichaam kan mineralen en spoorelementen niet zelf aanmaken. We moeten deze met de voeding binnenkrijgen. Bij een behoefte van enkele microgrammen tot een tiental milligrammen spreken we van spoorelementen. Chroom of chromium is een voorbeeld van een spoorelement. Lees hier alle belangrijke informatie over deze voedingsstof.
Dit artikel bevat 10 referenties naar wetenschappelijke onderzoeken.
Auteur: Sportdiëtiste & personal coach
Gepubliceerd: 11 februari 2022
Laatste update: 23 mei 2022
Inhoudsopgave
Wat is chroom?
In de jaren 50 van de vorige eeuw werd ontdekt dat chroom een essentiële voedingsstof is [1]. Het speelt een belangrijke rol voor de stofwisseling en dan met name de koolhydraatstofwisseling [1][2][3]. Het speelt mogelijk ook een belangrijke rol bij het handhaven van een normale glucosetolerantie [1][2][4]. Chroom wordt ook wel de glucosetolerantiefactor (GTF) genoemd [1][2][3].
Functie van chroom
Chroom heeft verschillende functies in ons lichaam. Het is betrokken bij de werking van enzymen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van eiwitten [1][2]. Als onderdeel van nicotinezuur, glutathione en andere aminozuren speelt het een rol in de werking van het hormoon insuline [1][2][3][5]. Daarnaast draagt chroom bij aan een verbetering van de glucosetolerantie en handhaving van een normaal cholesterolgehalte in het bloed [1][2][3][4][5].
Bronnen van chroom
Chroom komt voor in groenten, fruit, volkoren graanproducten, vis, vlees en zuivelproducten [1][2][3].
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
In Nederland zijn er geen aanbevelingen voor chroom. De Britse richtlijnen adviseren volwassenen om minimaal 25 microgram chroom per dag te gebruiken. In de Verenigde Staten wordt 25 tot 35 microgram per dag aanbevolen [1][2][3].
Gevolgen tekort
Tekorten aan chroom komen weinig voor. Alleen bij mensen die langdurig totaal parenterale voeding zonder chroom komen tekorten voor [2][6]. Een tekort aan chroom kan leiden tot een verminderde glucosetolerantie en insulinegevoeligheid [6][7]. Verder zijn er ook aanwijzingen dat een tekort aan chroom invloed kan hebben op het cholesterolgehalte. Maar hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden [1][2].
Gevolgen overschot
Er is weinig bekend over nadelige effecten van een overschot aan chroom. Het is bekend dat een inname van 1 milligram chroom per dag niet schadelijk is voor de gezondheid. Het is erg lastig om deze hoeveelheden binnen te krijgen [1][2]. Bij ratten kunnen extreem hoge doseringen leverschade veroorzaken [8].
Moet ik chroom suppleren?
Bij mensen met een normaal of verhoogd chroomgehalte zijn geen positieve effecten aangetoond. Er zijn aanwijzingen dat chroomsuppletie bij patiënten met diabetes type 2 en een chroomtekort gunstig kan zijn. Het zou namelijk het bloedsuikergehalte en de insulineafgifte verbeteren [9][10]. Maar hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.