Voldoende en diep slapen is essentieel, zowel voor je fysieke als mentale gezondheid. Maar wat is het effect van slaap op je spierherstel? Wat doet
Tips om beter te slapen
Lees hier de beste tips om beter te slapen.
Podcasts om beter te slapen
Alle podcasts lees je hier.
Meer artikelen over dit onderwerp
Lees hier alle artikelen.
Tips om beter te slapen
Nederlanders slapen gemiddeld 7:12 uur per dag. 20% van de Nederlanders van 12 jaar of ouder ervaart naar eigen zeggen slaapproblemen [1]. Een belangrijk onderwerp dat meer aandacht verdient. Daarom deze uitgebreide pagina met tips!
Disclaimer: Artikelen zoals deze zijn bedoeld om je bewust te maken van de invloed van slaapkwaliteit op je gezondheid en levensvreugde. Maar let op: een poging tot overoptimalisatie van je slaappatroon kan ook averechts werken. Als je te veel de focus legt op beter slapen, kan dit juist ervoor zorgen dat je minder goed slaapt. Voer stapsgewijs de tips door en probeer vanuit een ontspannen mindset meer uit je dag en nacht te halen.
20 tips voor een betere slaapkwaliteit
TIP 1: Zorg voor een donkere kamer.
Een lichte kamer verslechtert je slaapkwaliteit. Is dit lastig? Gebruik dan een slaapmasker.
TIP 2: Zorg voor een kamer met weinig omgevingsgeluid.
Geluid heeft zoals je al vermoed veel effect op het inslapen en slaapkwaliteit [2][3][4]. Valt dit niet op te lossen? Gebruik dan oordoppen.
TIP 3: Je lichaamstemperatuur moet goed zijn
Een te hoge lichaamstemperatuur zorgt ervoor dat je lastiger in slaap valt [5][6][7]. Een te koude ruimte is ook niet goed, dit zorgt ervoor dat je minder lang slaapt [8]. Liefst is de temperatuur van je slaapkamer tussen de 18 en 20 graden.
TIP 4: Houd regelmatige bedtijden aan
Sta vooral op dezelfde tijd op. In het weekeinde mag het tijdstip van opstaan maximaal anderhalf uur verschuiven vergeleken met het tijdstip door de week. Probeer dan gelijk weer je reguliere ritme op te pakken. Het helpt om ’s ochtends vroeg daglicht op te zoeken waardoor je makkelijker je ritme afstelt.
TIP 5: Bewaar het bed om te slapen of te vrijen.
Ga pas naar bed wanneer je je slaperig voelt, en sta even op uit bed wanneer het slapen niet lukt.
TIP 6: Ontspan voor het slapen gaan
Bouw je dag af en vermijd ongeveer een uur voor het slapen gaan inspannende geestelijke en lichamelijke activiteiten.
TIP 7: Probeer niet in bed een ingewikkeld of spannend boek te lezen.
Dit kan je hersenen activeren waardoor het lastiger is om in slaap te vallen.
TIP 8: Een dutje ‘s avonds is af te raden.
Een kort dutje overdag (maximaal 30 minuten) is geen probleem als je merkt dat dit je ritme niet verstoort.
TIP 9: Draai de wekker om zodat je er niet steeds op kunt kijken.
Het steeds zien van de tijd kan onrust geven. Zet je wekker aan de andere kant van de kamer neer met het licht van je af zodat je de wekker niet ziet, maar wel hoort.
TIP 10: Vermijd cafeïne (koffie, pre-workouts, Red Bull en thee) na 15.00 uur.
Deze tips geldt niet voor iedereen. Sommige mensen zijn wel gevoelig voor cafeïne, terwijl anderen prima een bak koffie voor het slapen kunnen drinken. Onderzoek is er ook nog niet over uit. Luister naar deze interessante podcast over cafeïne en slaap.
TIP 11: Gebruik alcohol niet als slaapmutsje
Alcohol verslechtert je slaapkwaliteit. Het kan wel helpen met je tijd om in te slapen, maar het weegt niet op tegen de vermindering van je slaapkwaliteit.
TIP 12: Begin de dag met voldoende licht en beweeg regelmatig overdag
Maak een rondje voor 10 uur ’s ochtends van minimaal 15 minuten waarbij je in het daglicht loopt. Dit helpt je om je biologische klok te resetten.
TIP 13: Tips tegen koude voeten
Heb je koude voeten? Zorg voor warme voeten als je in bed ligt. Doe sokken aan of koop een kruik. Dit help je om makkelijker in slaap te vallen.
TIP 14: Warme douche
Neem een warme douche of bad een (half) uur voordat je gaat slapen. Hierdoor word je slaperig.
Dit helpt vooral als het warm weer is. Dan is je slaapkamer vergeleken met de warme douche koeler en fop je eigenlijk het lichaam waardoor je makkelijker in slaap valt.
TIP 15: Slaap niet te vaak uit
Als je structureel te lang slaapt, kan dat ten koste gaan van je ritme. Het bed is bedoeld om in te slapen, maar overdrijf hier niet mee en behoud wel je dag-en-nachtritme. Het is beter om eerder in bed te gaan, dan te laat eruit.
TIP 16: Het maakt niet uit wanneer je naar bed gaat
Het maakt weinig uit of je nu naar bed gaat om 22:00 uur of om 23:00 uur, zolang je maar consistent bent en jezelf meer dan genoeg tijd geeft om voldoende slaap te krijgen.
TIP 17: Probéér vooral niet te slapen
Te hard proberen te slapen werkt namelijk averechts. Slaap is een ongewild proces dat we niet onder controle hebben. Leg de nadruk op de slaap die wel lukt, niet op de uren dat het niet lukt. Geniet alsnog van het comfort van je bed, ook al lukt het vatten van de slaap nog niet.
TIP 18: Heb je een te dik of dun dekbed?
Kijk ook eens kritisch naar je slaaphouding en evalueer of je dekbed niet te warm of juist te koud is.
TIP 19: Ga met een ‘leeg’ hoofd naar bed.
Als piekeren je wakker houdt, reserveer dan iedere dag een ‘piekerhalfuurtje’. Schrijf je gedachten op en schrijf erachter wat je eraan gaat doen. Als je alsnog in bed ligt te draaien, bedenk dan dat je met jezelf had afgesproken om dit tijdens het piekerhalfuurtje te doen. Sta desnoods alsnog op om je probleem op te schrijven.
Het kan heel erg helpen om je to-dolijst voor de volgende dag op te schrijven. Zo schrijf je het van je af.
TIP 20: Slaaprestrictie bij slaapproblemen
Heb je moeite om je slaappatroon te veranderen en ervaar je een slechte slaapkwaliteit? Gebruik dan de methode van slaaprestrictie. Meer hierover vind je in dit interessante artikel van slaapwetenschapper Merijn van de Laar.
Hoeveel slaap heb je nodig?
Het korte antwoord: als je uitgerust wakker wordt en voldoende energie hebt gedurende de dag, dan kun je stellen dat je slaapkwaliteit op orde is.
Maar wat is de theorie hierachter? Idealiter rond je een slaapcyclus (zoals hierboven beschreven staat) helemaal af. Doe je dit niet? Dan bestaat de kans dat je duf wakker wordt. Deze dufheid krijg je vooral als je wakker wordt (of wordt gemaakt) tijdens fase 3 van je slaap [9]. Dit is op zich geen probleem, want na een warme of koude douche ben je zo weer fris. Maar ideaal is het niet. Het meest ideale is dus om op tijd naar bed te gaan, zonder wekker op te staan en een vast ritme aan te houden waarbij je natuurlijk opstaat volgens het ritme van het daglicht.
Dit is een abstracter advies dan de veelgehoorde theorie dat je 8 uur slaap nodig hebt als volwassene. Dit getal is het gemiddeld aantal uren dat mensen nodig hebben om zich fit en energiek te voelen. Maar zoals je wel voelt aankomen verschilt dit sterk per persoon en is dit afhankelijk van het aantal slaapcycli. Dit kan verschillen van 5 tot 6 slaapcycli van 90-110 minuten [10]. Dit komt neer op 7,5 tot 9 uur.
De hoeveelheid slaap die een individu nodig heeft, is te verdelen tussen twee extremen. Een kortslaper slaapt gemiddeld minder dan zes uur per nacht en een echte langslaper heeft een slaapbehoefte van minimaal tien uur per nacht.
In 2015 stelde de National Sleep Foundation een handig overzicht op met adviezen per leeftijdscategorie [11]:
Leeftijd | Slaapbehoefte |
---|---|
Pasgeborenen (0–3 maanden) | 14 – 17 uren |
Infants (4–11 maanden) | 12 – 15 uren |
Zuigelingen (1–2 jaar) | 11 – 14 uren |
Kleuters (3–4 jaar) | 10 – 13 uren |
Kinderen (5–12 jaar) | 9 – 11 uren |
Tieners (13–17 jaar) | 8 – 10 uren |
Volwassenen (18–64 jaar) | 7 – 9 uren |
Ouderen (65+ jaar) | 7 – 8 uren |
Iedereen heeft dus een andere slaapbehoefte en ander slaapritme. Verder zijn er ook nog een aantal andere uitzonderingen, zoals:
Een fanatieke sporter heeft gemiddeld meer slaap nodig om het lichaam te laten herstellen.
Ben je jonger dan 23? Dan kan het zijn dat je ook wat meer slaap nodig hebt en iets meer een avondritme hebt en later uit bed gaat.
Slaapbehoefte verandert als je ouder wordt: met het vorderen van de leeftijd wordt de slaap minder diep. Ouderen slapen korter en lichter en worden bovendien vaker wakker. De totale slaapduur per 24 uur blijft gelijk, mede door dutjes overdag. De afname komt deels door medische oorzaken. Deze veranderingen treden geleidelijk op vanaf het 45ste levensjaar en zijn normaal. Over het algemeen leidt deze fysiologische veroudering van de slaap niet tot klachten overdag.
Bij vrouwen treden vaak veranderingen in de slaap op rond de overgang. Deze veranderingen kunnen te maken hebben met hormonale veranderingen, maar ook met opvliegers, die zowel overdag als ’s nachts plaats kunnen vinden. In de nacht kunnen deze verstorend werken op de slaap [12].
Verschil tussen mannen en vrouwen?
Mannen hebben de neiging om meer tijd in fase N1-slaap door te brengen en vaker ’s nachts wakker te worden, waardoor ze vaker klagen over slaperigheid overdag. Vrouwen houden de langzame slaap langer vol dan mannen en klagen vaker dat ze moeilijk in slaap kunnen vallen. Bovendien neemt de slaperigheid overdag toe tijdens de zwangerschap en de eerste paar maanden na de bevalling [13].
Extreem korte slapers?
Hoe zit het dan met mensen die zeggen dat ze maar 4-6 uur slaap nodig hebben? Een heel klein percentage heeft inderdaad minder slaap nodig dan gemiddeld. Deze mensen hebben een ander gen (hDEC2-P385R) waardoor ze met minder slaap toekunnen [14].
Slaapschuld en slaaptekort inhalen?
Een slaaptekort wordt aangeduid als slaapschuld. Oftewel: slaap je 1 uur minder dan je nodig hebt? Dan heb je een slaapschuld van 1 uur.
Slaap inhalen is mogelijk na een periode van slaaptekort. Maar laat dit geen vrijbrief zijn om nonchalant met je slaap om te gaan. Een slaaptekort oplopen is namelijk niet zonder risico’s of gevolgen. Je kunt met het inhalen van slaap wel je vermoeidheid of stress verminderen, maar onder andere je concentratie en aandacht blijven verminderd.
Ook bestaat er na bijslapen het risico dat dit je biologische klok nog verder verstoort, waardoor slapeloosheid kan ontstaan – met alle gevolgen van dien. Met een goed slaapritme voorkom je dus veel problemen. Meer weten over dit onderwerp? Lees dit artikel over het inhalen van een slaaptekort.
Hoelang duurt het gemiddeld om in slaap te vallen?
Gemiddeld slapen volwassenen binnen een half uur in. Bij ouderen kan dit gemakkelijk een uur duren. Lig je lang in bed wakker? Lees dan dit artikel over slaaprestrictie.
Waarom je niet te lang in bed moet liggen?
Het is geen goed idee om extra lang in bed te liggen als je beter wil slapen. Dit kan te kostte gaan van je slaapkwaliteit en scherpte overdag [15][16]. Eén van de beste methodes om slapeloosheid tegen te gaan is dan ook om de verhouding tussen bedtijd en slaaptijd te herstellen. De methode van slaaprestrictie kan helpen bij meer slaapkwaliteit.
Heb je echt een slaapschuld? Dan kan een langere nacht je wel helpen. Ga dan wel eerder op bed in plaats van later eruit.
Heb je ook meer slaap nodig als je sport?
Ben je benieuwd naar het antwoord? Lees dan dit uitgebreide artikel over slaap en sport.
Wil je een check doen of je goed slaapt?
Doe dan deze slaapcheck van de Hersenstichting.
Wil jij je slaappatroon in kaart brengen? Gebruik dan dit handige overzicht.
Interessante artikelen
Wat gebeurt er tijdens je slaap?
Iedereen slaapt ongeveer een derde van zijn leven. Maar waarom eigenlijk en wat is slapen precies? En wat voor processen vinden plaats in je hersenen en lijf?
Slaap is een staat van verlaagd bewustzijn waarbij je minder reageert op prikkels uit je omgeving. Verder vinden er de volgende processen plaats:
- de hersenactiviteit verandert
- de lichaamstemperatuur daalt (ongeveer 1 graad)
- de pupillen worden kleiner
- de hartslag vertraagt
- er wordt minder lucht ingeademd
- de speekselproductie neemt af
- er wordt minder urine geproduceerd
- de hoeveelheid groeihormonen neemt toe
- de hoeveelheid stresshormonen neemt af.
Je slaap is niet de hele tijd hetzelfde. Deze is opgebouwd uit periodes die elkaar afwisselen. Een slaapcyclus duurt ongeveer 90-110 minuten en bestaat uit verschillende fases met verschillende functies [10]. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen REM en NON-rem.
Verschillende slaapstadia
Iedereen slaapt ongeveer een derde van zijn leven. Maar waarom eigenlijk en wat is slapen precies? En wat voor processen vinden plaats in je hersenen en lijf?
Slaap is een staat van verlaagd bewustzijn waarbij je minder reageert op prikkels uit je omgeving. Verder vinden er de volgende processen plaats:
- de hersenactiviteit verandert
- de lichaamstemperatuur daalt (ongeveer 1 graad)
- de pupillen worden kleiner
- de hartslag vertraagt
- er wordt minder lucht ingeademd
- de speekselproductie neemt af
- er wordt minder urine geproduceerd
- de hoeveelheid groeihormonen neemt toe
- de hoeveelheid stresshormonen neemt af.
Je slaap is niet de hele tijd hetzelfde. Deze is opgebouwd uit periodes die elkaar afwisselen. Een slaapcyclus duurt ongeveer 90-110 minuten en bestaat uit verschillende fases met verschillende functies [10]. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen REM en NON-rem.
NON-rem
De NON-REM-slaapfase kun je opdelen in vier fases. De functies per fase zijn niet strikt afgescheiden. Het is ook goed mogelijk om dromen te ervaren in een diepere slaapfase en herstelprocessen vinden ook plaats tijdens fase 2 en 4.
1. Lichte slaap: zoals de naam al doet vermoeden, slaap je nog niet diep maar word je niet meer wakker van kleine geluiden. De spierspanning is aanwezig in de skeletspieren en de ademhaling is normaal. Deze fase duurt ongeveer 1 tot 5 minuten en omvat 5% van de totale slaaptijd.
2. Diepere slaap (grootste gedeelte van de slaap). In deze fase ontspan je en komen herstelbevorderende mechanismen voor je hersenen en weefsels op gang.
3 en 4. staat bekend als de slow-wave sleep (SWW) en zijn belangrijk voor fysiek herstel. Deze fase is het moeilijkst om uit te ontwaken, en voor sommige mensen zullen zelfs harde geluiden (> 100 decibel) hen niet wakker maken. Dit is de fase waarin het lichaam weefsel herstelt en opnieuw laat groeien, botten en spieren opbouwt en het immuunsysteem versterkt. Dit is ook het stadium waarin slaapwandelen, nachtmerries en bedplassen voorkomen [17].
REM-slaap
Tijdens de rapid-eye-fase (REM) volgt na een volledige NON-rem te hebben afgesloten. Hierbij is je lichaam grotendeels stil en bewegen je ogen snel. Dit is ongeveer 25% van je slaaptijd. Word je tijdens of kort na de REM-slaap wakker? Dan is het goed mogelijk dat je een droom beter herinnert. De REM-fases nemen toe naarmate in duur je langer slaapt.
Na een volledig afgeronde slaapfase word je even kort wakker of hervat je de volgende cyclus.
Zoals je kunt zien in de bovenstaande figuur vindt in de eerste 2-3 slaapcycli de meeste diepe slaap en daarmee het meeste herstel plaats. De eerste 5 tot 6 uur van de slaap heet de kernslaap. Het laatste gedeelte van de nacht bestaat vooral uit lichte slaap en droomslaap. Deze tweede helft van de nacht bestaat dan ook uit oppervlakkigere slaap en heet de restslaap. De bovenstaande hypnogram laat zien dat een paar keer kortdurend wakker worden tijdens de nacht heel normaal is. Je spreekt van een gezonde slaap als er geen klachten zijn in het functioneren overdag.
Slaapdruk, GABA en melatonine
Je valt in slaap als gevolg van een opgebouwde vermoeidheid. Je lichaam geeft als het ware een signaal af dat je moet rusten. Dit wordt ook wel de slaapdruk genoemd. Hoe later het wordt, des te meer stofjes het signaal afgeven dat je in bed moeten duiken. Een van de belangrijkste voorspellers voor je slaappatroon is het lichaamseigen stofje melatonine. Je ziet in de overstaande figuur dat deze een paar uur voordat je gaat slapen meer afgegeven wordt door je lichaam. Hierdoor voel je je vermoeider en is het makkelijker om in slaap te vallen. Vaak wordt de simplificatie gemaakt dat maar één stofje betrokken is bij je slaappatroon. Maar het proces is een stuk ingewikkelder, want ook lichaamseigen stoffen zoals GABA, dopamine, serotonine, cortisol en adenosine zijn actief betrokken bij je slaapkwaliteit en slaapduur [18].
GABA (gamma-aminoboterzuur) is een interessante neurotransmitter die ook een belangrijke rol speelt bij je slaappatroon [19]. Deze stof speelt een belangrijke rol bij het reguleren van slaap en ontspanning. GABA werkt als een remmende neurotransmitter, wat betekent dat het de activiteit van neuronen in de hersenen vermindert, waardoor het zenuwstelsel kalmeert. Bovendien is er beperkt bewijs dat GABA-supplementen effectief zijn bij het verbeteren van de slaap, aangezien GABA de bloed-hersenbarrière niet gemakkelijk kan passeren [20].
Verder is het mogelijk dat ook cafeïne, sport, licht of intensieve activiteiten deze hormonen kunnen beïnvloeden waardoor je de inslaaptijd verandert. Deze worden verder in het artikel uitgebreid toegelicht.
Moet je melatonine slikken als je beter wil slapen?
Nee, wij raden het af om melatonine te slikken zonder begeleiding van een huisarts. Ga niet zelf dokteren. Het wordt in principe niet geadviseerd als behandeling bij slapeloosheid [21]. Het kan namelijk ook de nare bijwerking hebben dat het een slaapprobleem kan verergeren als het op de foute manier genomen wordt [21]. Neem je melatonine te laat en te veel dan kan het je dag- en nachtritme de volgende dag verstoren.
De biologische klok: het belang van ritme
Wist je dat er een soort masterklok in onze hersenen zit die ons slaap en ontwaken regelt? Deze masterklok wordt bijgesteld door daglicht, maar ook het eetpatroon, medicijngebruik en je fysieke activiteit spelen een kleine rol [22]. Daglicht is dus de belangrijkste factor voor je ritme. Het licht komt binnen via de retina in je oog, en de signalen vinden dan hun weg in je hersenen naar de hypothalamus richting de suprachiasmatic nuclei (SCN), die functioneert als de masterklok. Verder hebben lichaamscellen en organen ook een eigen ritme. De kracht van licht in een kantoorruimte (500 lux) is veel minder sterk dan daglicht (15.000 lux). Houd er dus rekening mee dat je voldoende buiten komt als het nog licht is. Meer hierover lees je in dit uitgebreide artikel over je circadiane ritme en een jetlag.
Naast je hersenen volgen ook je lichaamscellen een vergelijkbaar ritme. Het slaap- en waakritme volgt de 24-uursklok. Het circadiaans ritme is gemiddeld 24,2 uur [23][24]. De meeste mensen hebben een iets langer ritme (24+(0,1-0,2) uur). Blootstelling aan daglicht corrigeert het verschil tussen de 24 van uur op onze planeet met het kleine verschil van 24,2 uur. Zo blijf je altijd in ‘tune’.
TIP: heb je moeite om een nieuw ritme aan te nemen? Wandel gelijk na het opstaan een rondje van ongeveer 15-20 minuten buiten in het vroege ochtendlicht. De blootstelling aan daglicht helpt je om je sneller aan te passen aan een nieuw ritme. Werk je op een kantoor? Maak dan ook ‘s middags een wandeling zodat je interne klok voldoende in tune blijft.
Praktische tips
Hoe ga je het beste met licht om? Een belangrijk (non-profit) initiatief, de Good Light Group bestaande uit wetenschappers geeft een aantal handige praktische tips [25]:
- Zorg voor ochtendlicht. Als je vaak te laat in slaap valt of moeite hebt met wakker worden, zorg dan bij het ontwaken zo snel mogelijk voor minstens 30 minuten daglicht, liefst door naar buiten te gaan. Als dat niet kan, ga dan binnen 1 meter van een raam afzitten en kijk naar buiten.
- Zorg voor daglicht. Stel jezelf overdag minstens 2 uur bloot aan (dag) licht of licht bij het raam. Als dat niet kan, installeer dan goed elektrisch licht op je werkplek.
- Dim ’s avonds het licht. Verminder 3 uur voordat je wil gaan slapen het licht, zodanig dat je nog net goed zou kunnen lezen.
- Onderbreek je schermtijd. Werk met de 20-20-2 regel: ga na 20 minuten beeldschermgebruik 20 seconden bij een raam staan en kijk naar buiten. Zorg voor 2 uur daglicht per dag.
Zonder daglicht houd je een vast ritme aan
Opvallend is dat proefpersonen redelijk hun slaap- en waakritme aanhouden als ze in een donkere ruimte worden gezet zonder externe lichtprikkels. Kortom, je masterklok tikt rustig verder als jij er geen invloed op uitoefent [22][23][24]. Het enige verschil is dat dit ritme steeds iets opschuift, omdat er geen sprake is van een kleine correctie door een gebrek aan daglicht.
Waarom is slaap belangrijk?
Mensen slapen ongeveer een derde van hun leven. Hoe kan het dat we zoveel tijd in bed besteden? Slaap heeft verschillende functies, waaronder:
- Ondersteunend bij leren of geheugen
- Gerichte verwijdering van synapsen om onbelangrijke informatie te ‘vergeten’ die het synaptische netwerk zou kunnen verstoppen
- Cognitie
- Neurale rijping rondom beweging
- Beperking van energiegebruik
- Opruiming van metabolische afvalproducten gegenereerd door hersenactiviteit als je wakker bent.
Lees hier meer over waarom we slapen.
Veelgestelde vragen over slaap
Wat is het effect van koffie en cafeïne op je slaap?
Cafeïne is een onderschatte factor in het verbeteren van de slaapkwaliteit. Het merendeel van de mensen valt lastiger in slaap als je in de late middag of avond koffie drinkt. Hieronder lees je hoe dit kan.
Cafeïne krijg je binnen via je voeding, vocht of supplementen en wordt vervolgens vrij snel opgenomen door je maag-darmkanaal. Cafeïne wordt omgezet door de lever in drie stofjes: paraxanthine, theophylline, and theobromine. Deze stofjes hebben alle drie een effect op je hersenen.
Het merendeel van de mensen valt lastiger in slaap omdat cafeïne de plek inneemt van de adenosine-receptoren, waardoor adenosine minder toegang krijgt om zich te binden. Adenosine is een van de stofjes die ervoor zorgt dat je een slaperig gevoel krijgt. Cafeïne zit dus eigenlijk in de weg en hiermee bouw je wat meer slaapschuld op.
Daarnaast zorgt een passende inname van cafeïne ervoor dat de neurotransmitters/hormonen norepinephrine, dopamine en serotonine in de hersenen uitgescheiden worden. Dit kan de mogelijke effecten op bijvoorbeeld alertheid, gedrag en slaap verklaren. Net zoals met blauw licht geldt hier ook dat de hoeveelheid het effect verklaart.
Meer hierover lees je in dit artikel over cafeïne.
Helpt seks om beter te slapen?
Een orgasme met een bedpartner kan leiden tot een verbetering van de ervaren slaapkwaliteit. Niet getreurd als je geen partner hebt… Een orgasme door masturbatie zorgt ook voor een betere slaapkwaliteit [26]. Dit komt mogelijk door een verhoogde afgifte van de hormonen oxytocine en prolactine en de ontspanning die erop volgt.
Bestaat er zoiets als een ochtend- of avondmens?
De mate waarin je een avond- of ochtendmens bent wordt deels bepaald door je omgeving (zoals je werksituatie en de mate van blootstelling aan daglicht) en deels door aanleg. Hoe sterk de invloed van beide factoren afzonderlijk is, is nog onbekend. Meer hierover lees je in dit uitgebreide artikel over dit onderwerp.
Bed, slaappositie & dekens
Verder is het belangrijk om een goed matras te kiezen dat prettig ligt en ervoor zorgt dat je rug in een neutrale positie blijft. Waar je op moet letten bij het kiezen van je matras, kussen en slaaphouding lees je in dit artikel over de perfecte slaaphouding.
Helpt cannabis en CBD-olie om beter te slapen?
Over dit onderwerp is nog te veel onduidelijk. Zowel positieve resultaten waarbij het inslapen makkelijker is, maar ook een verminderde duur en slaapkwaliteit [27][28]. Gelukkig komt wel veel meer onderzoek uit de laatste jaren, zodat we een beter beeld krijgen. Ben je het van plan te gebruiken? Raadpleeg altijd eerst altijd je huisarts voordat je zomaar iets gaat proberen. Er zitten namelijk ook nadelen aan het gebruik van dergelijke middelen. En ook hier geldt: focus je eerst op je leefstijl in plaats van de zoektocht naar wondermiddelen en pilletjes.
Helpen mondpleisters om betere te slapen?
Voor zover bij ons bekend zijn er geen studies die laten zien dat mensen met mondpleisters beter slapen. Het idee zou zijn dat je meer door je neus gaat ademen en dat je als gevolg daarvan meer uitgerust wakker wordt. Dit is overbodig omdat de mens van nature tijdens de slaap zoveel mogelijk via de neus ademt.
Waarom komen die slaapschokken vandaan in het begin van je slaap?
Tijdens de overgang van het waken naar slapen bestaat de kans op een slaapstuip: een vallend gevoel of een elektrische schok. Deze bewegingen zijn heel normaal en komen meer voor als je oververmoeid bent of als je in een oncomfortabele positie ligt. Een mogelijke verklaring is dat de gevoelens van ontspanning foutief geïnterpreteerd worden door de hersenen die het associëren met een gevolg van vallen of tuimelen. Daardoor ontstaat een reflex in de hersenen die de ledematen in beweging brengt ter compensatie, om rechtop te blijven staan.
Wat te doen bij onregelmatige diensten?
Wij ontvangen veel vragen van mensen met ploegendiensten. Hieronder vind je een aantal tips:
- Draai niet te veel wisselende diensten. Als het niet anders kan, dan liever van dag, naar avond, naar nacht, dan omgekeerd.
- Wanneer het donker wordt, maakt je lichaam het slaaphormoon melatonine aan. Als je moet werken als het buiten donker is, kun je je lichaam voor de gek houden met kunstmatig licht. Zorg daarom voor genoeg licht op het werk om je scherp te houden. Draai je een nachtdienst, zorg dan dat je wakker wordt met extra fel licht.
- Neem vitamine D-supplementen als je regelmatig ‘s nachts werkt. Aangezien je lichaam vitamine D aanmaakt met behulp van zonlicht, is hier een groter risico op een tekort.
- Lukt het je niet om na de nachtdienst in slaap te vallen? Bespreek met je huisarts of melatoninetabletten je kunnen helpen.
- Drink niet te veel koffie of andere dranken met cafeïne. Een kopje koffie om wakker te worden kan geen kwaad. Houd het daarna echter beperkt, zodat je na de dienst goed kunt slapen.
- Beperk de inname van andere stimulerende middelen zoals alcohol en nicotine.
- Als je na de dienst weer naar huis gaat, zorg er dan voor dat er zo min mogelijk licht in je ogen valt. Draag bijvoorbeeld een zonnebril met dichte zijkanten en een hoed of pet. Ga niet ‘nog even een boodschapje’ doen op weg naar huis in een felverlichte supermarkt. Anders val je zo nog een paar uur later in slaap.
- Houd een zo strak mogelijk slaapschema vast – ook op vrije dagen – waarin je 7 tot 9 uur slaap probeert te krijgen.
- Vraag de andere gezinsleden/huisgenoten om zo stil mogelijk te zijn terwijl je slaapt.
- Zorg er altijd voor dat het op de slaapkamer donker is en niet te warm.
- Meer weten over voedingsadvies bij ploegendiensten? Lees dit handige artikel met voedingstips.
Handige tools om beter te slapen
- Slaapoordoppen: je hebt ze in verschillende maten en vormen. Je kunt oordoppen op maat laten maken bij een gehoorspecialist. Wil je een goedkopere variant? Probeer Ohropax.
- Een boek waarvan je ontspant. Een te ingewikkeld boek kan namelijk ook je geest ’s avonds te veel prikkelen waardoor je lastiger inslaapt.
- Slaapmeditatie(-podcasts). Mediteren kan verlichting bieden bij slaapproblemen [29][30].
- Last van blauw licht van je beeldscherm of smartphone? Download en installeer f.lux om dit te verminderen. Let op: sommige devices hebben dit ook als standaard-instelling. Bij Apple is dit te vinden onder de naam Night shift.
- Verder wordt gedacht dat een blauw licht bril werkt. Maar overzichtsstudie laat zien dat dit geen effect heeft. Let op: het get met name om prikkels en denkprocessen die leiden een verhoogde hersenactiviteit waardoor je pas later in slaap valt. En steeds meer onderzoek laat zien dat ook andere lichtintensiteiten invloed hebben op je slaapkwaliteit, als is het in mindere mate [31]. Dus denk niet dat je het hele probleem oplost als je ’s avonds werkt met een bril en daarna direct wil slapen. Gebruik zo’n bril dus alleen echt als quick fix als het niet mogelijk is om je werkritme en schermtijd beter te timen.
Tips om beter te slapen
Bekijk hieronder het overzicht van artikelen om meer te halen uit je slaapduur en slaapkwaliteit.
Je slaap meten. Wat heb je er aan?
Door smartphones, smartwatches en andere tools is het monitoren van je (fysieke) activiteit, gedrag en ook slaap voor iedereen toegankelijk en
Waarom is slaap belangrijk?
Mensen slapen ongeveer een derde van hun leven. Hoe kan het dat we zoveel tijd in bed besteden? Functie van slaap Tegenwoordig draait veel om
Is een powernap verstandig?
Is het een goed idee om een powernap te doen? Ben je dan fitter? En wat is het gevolg voor dezelfde avond? Val je net zo makkelijk in slaap? We
Moet je meer slapen als je veel sport?
Heb je een uurtje extra slaap nodig als (top)sporter? Lees hieronder het antwoord op deze en nog twee andere interessante vragen rondom slaap en
Is minder lang in bed liggen de oplossing tegen slapeloosheid?
Helpt korter in bed liggen om beter te slapen? Het gaat misschien tegen je verwachting in, maar wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat deze methode
Sport en slaap: zo beïnvloeden ze elkaar
“De Tour win je in bed” is een bekende uitspraak van wielrenner Joop Zoetemelk. Hoewel deze opmerking gemaakt is met een knipoog en een lach, zit hier
Kun je een slaaptekort inhalen?
Komt dit je bekend voor? Vanwege drukte op het werk of voor je studie heb je doordeweeks nét wat te weinig geslapen. Om je weer helemaal fit te voelen
Onderzoek: ‘slechte slapers zijn minder aantrekkelijk’
Crèmes en lotions gebruiken om er beter uit te zien? Stop met smeren. Het kan een stuk makkelijker. Om aantrekkelijker te worden, moet je simpelweg
Waarom moet je slaapkamer helemaal verduisterd zijn?
Wellicht is het tijd om te investeren in verduisterende gordijnen... Lichtbronnen in je slaapkamer hebben toch meer invloed op je slaapkwaliteit dan
Referenties
Basner, M., Brink, M., Bristow, A., De Kluizenaar, Y., Finegold, L., Hong, J., … & Matsui, T. (2015). ICBEN review of research on the biological effects of noise 2011-2014. Noise & health, 17(75), 57.
Halperin, D. (2014). Environmental noise and sleep disturbances: A threat to health?. Sleep science, 7(4), 209-212.
Hume, K. I., Brink, M., & Basner, M. (2012). Effects of environmental noise on sleep. Noise and health, 14(61), 297.
Lack, L. C., Gradisar, M., Van Someren, E. J., Wright, H. R., & Lushington, K. (2008). The relationship between insomnia and body temperatures. Sleep medicine reviews, 12(4), 307-317.
Okamoto-Mizuno, K., & Mizuno, K. (2012). Effects of thermal environment on sleep and circadian rhythm. Journal of physiological anthropology, 31(1), 14.
Okamoto-Mizuno, K., Mizuno, K., Michie, S., Maeda, A., & lizuka, S. (1999). Effects of humid heat exposure on human sleep stages and body temperature. Sleep, 22(6), 767-773.
Murphy, P. J., & Campbell, S. S. (1997). Nighttime drop in body temperature: a physiological trigger for sleep onset?. Sleep, 20(7), 505-511.
Ferrara, M., & De Gennaro, L. (2000). The sleep inertia phenomenon during the sleep-wake transition: theoretical and operational issues. Aviation, space, and environmental medicine, 71(8), 843-848.
Memar, P., & Faradji, F. (2017). A novel multi-class EEG-based sleep stage classification system. IEEE Transactions on Neural Systems and Rehabilitation Engineering, 26(1), 84-95.
Hirshkowitz, M., Whiton, K., Albert, S. M., Alessi, C., Bruni, O., DonCarlos, L., … & Neubauer, D. N. (2015). National Sleep Foundation’s sleep time duration recommendations: methodology and results summary. Sleep health, 1(1), 40-43.
Lee, K. A., & Moe, K. E. (2011). Chapter 140 menopause. In M. H. Kryger, T. Roth & W. C. Dement (Eds.), Principles and practice of sleep medicine (5th ed.). Missouri: Elsevier.
Krishnan, V., & Collop, N. A. (2006). Gender differences in sleep disorders. Current opinion in pulmonary medicine, 12(6), 383-389.
He, Y., Jones, C. R., Fujiki, N., Xu, Y., Guo, B., Holder, J. L., … & Fu, Y. H. (2009). The transcriptional repressor DEC2 regulates sleep length in mammals. Science, 325(5942), 866-870.
Roehrs, T., Shore, E., Papineau, K., Rosenthal, L., & Roth, T. (1996). A two-week sleep extension in sleepy normals. Sleep, 19(7), 576-582.
Harrison, Y., & Horne, J. A. (1996). Long‐term extension to sleep‐Are we really chronically sleep deprived?. Psychophysiology, 33(1), 22-30.
Hilditch, C. J., & McHill, A. W. (2019). Sleep inertia: current insights. Nature and science of sleep, 155-165.
Murillo-Rodriguez, E., Arias-Carrion, O., Sanguino-Rodriguez, K., Gonzalez-Arias, M., & Haro, R. (2009). Mechanisms of sleep-wake cycle modulation. CNS & Neurological Disorders-Drug Targets (Formerly Current Drug Targets-CNS & Neurological Disorders), 8(4), 245-253.
Gottesmann, C. (2002). GABA mechanisms and sleep. Neuroscience, 111(2), 231-239.
Patel, A. K., Reddy, V., Shumway, K. R., & Araujo, J. F. (2022). Physiology, sleep stages. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.
Sateia, M. J., Buysse, D. J., Krystal, A. D., Neubauer, D. N., & Heald, J. L. (2017). Clinical practice guideline for the pharmacologic treatment of chronic insomnia in adults: an American Academy of Sleep Medicine clinical practice guideline. Journal of clinical sleep medicine, 13(2), 307-349.
Forbes-Robertson, S., Dudley, E., Vadgama, P., Cook, C., Drawer, S., & Kilduff, L. (2012). Circadian disruption and remedial interventions. Sports medicine, 42(3), 185-208.
Forbes-Robertson, S., Dudley, E., Vadgama, P., Cook, C., Drawer, S., & Kilduff, L. (2012). Circadian disruption and remedial interventions. Sports medicine, 42(3), 185-208.
Härmä, M. I., Ilmarinen, J., Knauth, P., Rutenfranz, J., & Hänninen, O. (1988). Physical training intervention in female shift workers: II. The effects of intervention on the circadian rhythms of alertness, short-term memory, and body temperature. Ergonomics, 31(1), 51-63.
Susanne de Joode, S. de. (2023, September 19). Beter Slapen? Pak Meer Licht én Meer Donker, op het juiste moment. NSWO. https://www.nswo.nl/beter-slapen-pak-meer-licht-en-meer-donker-op-het-juiste-moment/
Lastella, M., O’Mullan, C., Paterson, J. L., & Reynolds, A. C. (2019). Sex and sleep: perceptions of sex as a sleep promoting behavior in the general adult population. Frontiers in public health, 7, 33.
Ferini-Strambi, L. (2017). Neuropathic pain and sleep: a review. Pain and therapy, 6(1), 19-23.
Babson, K. A., Sottile, J., & Morabito, D. (2017). Cannabis, cannabinoids, and sleep: a review of the literature. Current psychiatry reports, 19(4), 23.
Wang, F., Lee, O. E. K., Feng, F., Vitiello, M. V., Wang, W., Benson, H., … & Denninger, J. W. (2016). The effect of meditative movement on sleep quality: a systematic review. Sleep medicine reviews, 30, 43-52.
Ong, J. C., Manber, R., Segal, Z., Xia, Y., Shapiro, S., & Wyatt, J. K. (2014). A randomized controlled trial of mindfulness meditation for chronic insomnia. Sleep, 37(9), 1553-1563.
Tähkämö, L., Partonen, T., & Pesonen, A. K. (2019). Systematic review of light exposure impact on human circadian rhythm. Chronobiology international, 36(2), 151-170.