Inhoudsopgave
Wat is 5-HTP?
5-HTP is een voorloper van serotonine en wordt door het lichaam gemaakt via L-tryptofaan. Het wordt vervolgens omgezet in serotonine. 5-HTP werkt beter dan L-tryptofaan, omdat het de bloed-hersenbarrière makkelijker overbrugt [1].
Serotonine regelt signalen tussen hersencellen en reguleert de gemoedstoestand en gedrag. 5-HTP komt van nature al voor in ons lichaam. Daarnaast komt het ook voor in een West-Afrikaanse plant genaamd ‘Griffonia Simplicifolia’.
Heeft de suppletie van 5-HTP extra voordelen?
Naar 5-HTP is veel onderzoek gedaan. Hieronder vind je een overzicht van veel onderzochte effecten.
Helpt 5-HTP bij gewichtsverlies?
Binnen verschillende studies komt naar voren dat het gebruik ervan resulteerde in meer gewichtsverlies dan bij de controlegroep die geen 5-HTP slikte. Zo kregen 20 vrouwen met overgewicht of obesitas in een studie 5 keer per dag een dosis van in totaal 40 mg [2]. Na 4 weken was de groep die 5-HTP kreeg voorgeschreven meer afgevallen dan de controlegroep [2]. Nu is een studie met 20 mensen niet heel betrouwbaar, maar ook ander onderzoek met vergelijkbare en verschillende onderzoeksgroepen laten positieve effecten zien van het gebruik ervan op gewichtsverlies [3][4][5][6][7].
Wat is de mogelijke verklaring hiervoor?
De meest gangbare verklaring voor waarom het stofje helpt bij afvallen is dat de gebruikers sneller vol zitten, met als gevolg dat ze daardoor minder calorieën binnenkrijgen. De vraag is of het ook een effectief middel is om op langere termijn af te vallen.
Helpt 5-HTP bij het verminderen van depressieve symptomen?
Veel mensen die het gebruiken ervaren dat ze zich er beter door voelen. Dit is dan ook één van de redenen waarom 5-HTP ook onderzocht is voor het tegengaan van depressieve klachten.
Of het daadwerkelijk kan werken bij het tegengaan van depressieve klachten is echter nog niet bewezen. Uit een overzichtsstudie uit 2002 komt bijvoorbeeld naar voren dat wanneer het middel alleen wordt ingezet bij de behandeling van depressie het geen statistisch significante resultaten oplevert [8]. Oftewel, het had geen duidelijk effect.
Mogelijk kan 5-HTP wel een positief effect hebben op het verminderen van depressieve symptomen als het in combinatie met andere interventies wordt ingezet [9][10][11].
Wat zijn de ervaringen met 5-HTP?
Er zijn verschillende ervaringen bekend over het gebruik van 5-HTP. Zo geven sommige mensen bijvoorbeeld aan dat het gebruik ervan helpt om zich beter te voelen. Vandaar dat het ook wel de dagen na het gebruik van XTC wordt ingenomen.
Ook is er anekdotisch bewijs voor dat 5-HTP helpt bij het verminderen van hunkeringen naar koolhydraatrijke voeding bij mensen obesitas [12]. Echter is hier nog weinig wetenschappelijk bewijs voor.
Wat is het effect op slaap?
5-HTP is een voorloper van serotonine en wordt door het lichaam aangemaakt bij consumptie van eiwitrijke producten met het aminozuur tryptofaan. Serotonine regelt signalen tussen hersencellen en reguleert de gemoedstoestand en gedrag. Een serotoninetekort kan ervoor zorgen dat je blijft piekeren en lastiger in slaap valt [12]. Het is nog onduidelijk hoe sterk het effect is van 5-HTP op de tijd tot inslapen en de slaapkwaliteit. Toekomstig onderzoek moet dit uitwijzen.
Bijwerkingen
5-HTP geeft mogelijke bijwerkingen zoals duizeligheid en misselijkheid. Onder andere daarom is het belangrijk om je aan de voorgeschreven dosis te houden.
Veelgestelde vragen
Wat is de aanbevolen dosering?
Voor 5-HTP is in Nederland geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld. Er zijn echter wel verschillende onderzoeken gedaan naar welke dosis bij mensen niet giftig is. Deze grens blijkt op 50 mg per kilogram lichaamsgewicht te liggen[13].
Bij proefdieren bleek dat een dosis van 100-200 mg per kilogram lichaamsgewicht te sterk was. Veel proefdieren kregen bij deze dosis namelijk het serotoninesyndroom [13]. Het serotoninesyndroom is bij deze dosis bij mensen tot op heden nog niet vastgesteld, ook niet wanneer 5-HTP in combinatie werd ingenomen met antidepressiva [13][14][15][16][17]. Echter, deze geven resultaten geen vrijbrief om ongelimiteerd 5-HTP te slikken.
Gebruik je momenteel antidepressiva? Dan is het aan te raden om eerst met je huisarts of psychiater te overleggen voordat je 5-HTP gaat gebruiken.
Hoe neem je 5-HTP in?
5-HTP neem je oraal in met bijvoorbeeld een glas water. Wij raden het aan om de dosis die aangegeven wordt op de verpakking niet te overschrijden.
Voor wie is 5-HTP geschikt?
5-HTP is bijvoorbeeld geschikt voor mensen die in een kortdurige stressvolle periode zitten. Zoals tijdens een tentamenweek. Wij raden het echter wel aan om ook op een andere manier te (leren) ontspannen. Supplementen zijn immers niet de meest voor de hand liggende oplossing voor een probleem als stress!
Kun je 5-HTP samen nemen met andere supplementen?
Voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, dient dit supplement uitsluitend gebruikt te worden onder voorschrift van een huisarts. Ditzelfde geldt voor mensen met astma en voor wie antidepressiva gebruikt.